TERUGBLIK: VV Gemert – Helmond Sport

Helmond Sport kwam zaterdagmiddag in een bijzonder matige oefenwedstrijd tegen Gemert niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Op een bloedheet sportpark Molenbroek werd hoofdzakelijk met proefspelers gespeeld, van wie eigenlijk niemand écht wist te overtuigen.

Het blijft een mooie traditie, de oefenpot uit bij Gemert. Een sportieve burenruzie op een mooie accommodatie, die volledig aan de coronamaatregelen was aangepast. Een beperkt aantal bezoekers was welkom, looproutes werden streng gevolgd en publiek diende op één van de witte en zwarte strepen te gaan staan. Maar ondanks dat kon er toch ‘gewoon’ voetbal worden gekeken.

Bij Gemert volop Helmondse inbreng, waar aanwinsten Johan van Lierop en Gregory Lammers allebei minuten maakten. Ook oud-speler Joost Habraken was van de partij. Aan Helmondse zijde vooral veel nog onbekende gezichten. Opdam, Van Hoorenbeeck, Van Arnhem, Yildirim, Bourard en Bertaccini mochten allemaal in de basis beginnen. Hoofdzakelijk proefspelers, enkel Van Hoorenbeeck komt definitief bij de selectie. De Belg is één van de vier spelers afkomstig van KV Mechelen, met wie Helmond Sport officieel een samenwerkingsverband is aangegaan. Zo meldde de club althans zojuist via de officiële kanalen.

De hoeveelheid proefspelers maakte dat het niveau ver ondermaats was. Wellicht omdat deze jongens nauwelijks tot geen minuten hebben samengespeeld, óf omdat ze kwalitatief tekortkomen. Wat dat betreft maakten Levi Opdam en de potentiële huurling Paolino Bertacinni (Racing Genk) de beste indruk. Sowieso lijkt Opdam – mits haalbaar – een prima aanwinst voor de rechtsbackpositie, waarvoor Guus Joppen definitief is afgeschreven. Want Helmond Sport heeft voor die positie nog meer opties op het oog, en ook Van Hoorenbeeck speelde daar al regelmatig.

Bertaccini maakte de enige Helmondse treffer en bewees in ieder geval over de juiste mentaliteit te beschikken. Voor een spits is hij aan de kleine kant, maar hij compenseert dat met felheid en doorzettingsvermogen. Na een prima eerste deel zakte ook hij in de tweede helft echter ver weg.

Waar Van Hoorenbeeck het in verdedigend opzicht niet slecht deed, viel hij met name op door zijn veelvuldig balverlies. Al in de eerste helft moest hij zijn eigen fout rechtzetten, wat hem een gele kaart opleverde. Zo belandden wel heel veel ballen zomaar bij de tegenstander of buiten de lijnen. Toen Joppen daarna naast hem kwam staan, liet ook die zien (nog) niet over het juiste niveau te beschikken. Zo zijn er toch wel wat zorgen centraal achterin, waar Dzepar een zekerheidje begint te worden. De van origine middenvelder maakt al de hele voorbereiding indruk op die positie, en Boessen overweegt daarom serieus om hem daar te laten staan. Een gedachte die wij in ieder geval wel kunnen volgen.

Dan Philippe van Arnhem, een speler met al de nodige ervaring. Pas 23 jaar maar toch al 70 wedstrijden in de benen voor RKC. De defensieve middenvelder stak er vandaag ook niet bovenuit, maar liet wel zien over een degelijk basisniveau te beschikken. Voor de breedte dus sowieso een potentiële versterking, mits niet te duur. Bourard en Yildirim lieten daarvoor vandaag simpelweg te weinig zien.

Interessanter wordt de wedstrijd tegen Excelsior komende woensdag. Dicht tegen de start van de competitie aan, zal Boessen wat meer naar een definitieve basis-elf toe willen werken. De vraag is daarom hoeveel van de huidige proefspelers woensdag ook in actie komen. Naast Opdam en heel misschien Van Arnhem, zullen dat er niet veel zijn.