TERUGBLIK: Excelsior – Helmond Sport

Helmond Sport heeft zojuist de laatste oefenwedstrijd jammerlijk met 2-1 verloren bij Excelsior. Ondanks de nederlaag, kan Helmond Sport – zeker op basis van de eerste helft – terugkijken op een uiterst verdienstelijke wedstrijd.

Het was even wennen, dat thuis naar Fox Sports moeten kijken. Zeker als de voetbalzender ervoor kiest een interview met Boessen uit te zenden, terwijl de wedstrijd al begonnen is. Tel daar een niet volledig juist geïnformeerde commentator bij op (hij noemde meerdere malen dat Dean van der Sluijs nog op proef was) en je zou wensen dat je weer ‘gewoon’ naar het stadion kunt.

Boessen koos in Rotterdam voor de (ogenschijnlijk) sterkst mogelijke formatie. Dit betekende een plek voor Joppen en Dzepar centraal achterin, Vereijken en Duijvestijn als aanvallende middenvelders en de plek rechtsvoor werd ingevuld door Van Keilegom.

Helmond Sport kwam lekker uit de startblokken. Na enkele minuten kon Thomassen een voorzet vanaf links net niet binnenwerken. Het eerste schot op doel zou echter wel raak zijn: Vereijken kreeg de bal aangespeeld door Loukili. De Helmonder aarzelde niet en schoot de bal na een lichte touch strak de bovenhoek in.

Na 10 minuten hadden zowel Loukili als Van Keilegom de 0-2 op hun schoen, maar de naar binnen getrokken Loukili schoot op de paal en Van Keilegom wist geen raad met de rebound.
De 0-2 zou later alsnog vallen, toen Van der Sluijs een prachtige pass in huis had waarmee hij Thomassen alleen voor de keeper zette. De goaltjesdief faalde niet, maar werd – volledig ten onrechte – teruggefloten voor buitenspel.

Aanvankelijk was het Helmond Sport dat de klok sloeg in Kralingen, maar desondanks was het Excelsior dat de gelijkmaker aantekende. Een prachtig aangesneden voorzet van Zwarts werd binnengelopen door de IJslandse spits Omarsson, die uit de rug van Dzepar was gelopen. De 1-1 betekende tevens de ruststand.

In de tweede helft mocht Mechelen-huurling Van Hoorenbeeck het centraal achterin proberen (Joppen verschoof daardoor naar de rechtsback positie) en Adriano Bertaccini mocht het in de punt van de aanval proberen, ten koste van Thomassen.

De tweede helft begon wat meer behouden dan de eerste. Beide teams tastten wat meer af. Het eerste beste schot op doel uit de tweede helft was dan ook direct raak: een vrije trap van een meter of 22, werd door Mendes Moreira binnengeschoten. De vrije trap leek houdbaar, maar desondanks had Van Gassel geen passend antwoord.

Helmond Sport zou drie minuten voor tijd nog één kans krijgen op de gelijkmaker: een voorzet van Stans werd teruggelegd door Joppen. Die teruggetrokken bal werd binnengeschoten door Juul Respen, maar de assistent scheidsrechter was van mening dat Joppen de bal niet binnen hield. 100% zeker weten zullen we het niet, maar ook dit leek een foute beslissing van de assistent.

De voorbereiding is daarmee ten einde en dus kunnen we langzaamaan de balans opmaken voor de start van de competitie volgende week zaterdag. De basiself staat degelijk: met Duijvestijn en Loukili heb je veel voetballend vermogen erbij gekregen ten opzichte van vorig seizoen. Het centrum is nog kwetsbaar: Dzepar is opbouwend ijzersterk voor een centrale verdediger. Fysiek staat hij ook absoluut z’n mannetje, maar verdedigend zitten er wat haken en ogen aan, zo liet hij ook zijn directe tegenstander uit z’n rug lopen bij de 1-1.
De positie van rechtsback werd vandaag door Opdam goed ingevuld. Wat ons betreft zeker een optie voor een heel seizoen.
Daarnaast hebben we ook met Loukili een technisch verfijnde voetballer, met Duijvestijn een scorende middenvelder met diepgang.
Last but not least onze (nieuwe) aanvoerder Jeff Stans. Wel eens door ons bekritiseerd, maar hij maakt tot nu toe een enorm gretige indruk en straalt leiderschap uit in het veld.
Enige minpuntje vandaag was Van Keilegom, die opnieuw niet opviel en als hij dat al deed was het niet in positieve zin.

Volgende week het echte werk, uit tegen Oss.