TERUGBLIK: Telstar – Helmond Sport (2-1)

?? ???? ??? ?? ?????? ???? ??? ‘????? ?????????????’ ???? ????????? ?????? ???. ??? ?? ?? ?????? ??? ???-????? ??????, ???? ??? ?? ???? ????? ?? ??????? ????? ??? ????????. ?? ????? ??? ???? ??????? – ??? ????????? ?????? ????? ???? ????? ?? ????? – ???????? ?? ?????? ??? ?-? ??? ???????.
Een nieuwe wedstrijd, een nieuwe formatie en weer een hoop andere poppetjes op een andere – soms voor hen compleet nieuwe – plek.
Gisteren leek het systeem het meest op 3-5-2, met Van Hove en Van Vlerken als zogenaamde ‘wingbacks’, Van Ooijen op 10 achter het spitsenduo Kaars en Lorentzen.
Verder was er een basisplek voor Van Keilegom, die samen met Lieftink centraal op het middenveld speelde. Daardoor zaten zowel Lion als Bosiers op de bank.

Helmond Sport begint in Velsen lekker fel aan de wedstrijd. De bal is regelmatig in het bezit van de in het rood gestoken Helmonders en ze spelen lekker richting de goal van Telstar-doelman Koeman. Na een klein kwartier is het Kaars met de eerste mega-kans voor Helmond Sport, maar hij kreeg het niet voor elkaar om Koeman te verschalken in de een op een.
Nog geen twee minuten later is het toch raak, als Van Hove na een knappe slalom de bal via het been van Koeman in het niet ziet landen.
0-1 voor met – tot op dat moment – geen vuiltje aan de lucht. Die vuiltjes komen er natuurlijk wel als je na een voorsprong achterover gaat hangen, inzakt en de tegenstander laat komen. Maar nog steeds was er weinig aan de hand, totdat Beugelsdijk na een enorme taxatiefout Blommesteijn alleen op de keeper af zag gaan en niet zag falen. Totaal onnodig met 1-1 de kleedkamer in.
In de tweede helft was het een behoorlijk tamme bedoening. Helmond Sport creëert zelf nagenoeg niets meer, terwijl Telstar aandringt op zoek naar de 2-1. Tot kansen kwamen de Velsenaren ook nauwelijks, maar toch kregen zij een kwartier voor tijd een uitgelezen mogelijkheid op de voorsprong, die het via Plet ook zou pakken. Van Hove had in de zestien een keurige sliding op de bal, die door een derderangs KNVB-snotkwalletje werd uitgelegd als overtreding. Autoritair als deze nog nat achter de oren zijnde guppie was, deelde hij daarna ook nog wat kaarten uit voor commentaar. Niet alleen het veldspel van Helmond Sport was slecht, to say the least.
Goed, 2-1 dus. Geen disrespect naar Telstar, maar dat was van de vier echt by far de minste die je tegen gehad hebt. Maar ook tegen Telstar is het spel maken en kansen creëren dus moeilijk. Het is ook niet makkelijk om elke week in een nieuwe formatie te spelen, of in sommige gevallen op een voor jou compleet ongebruikelijke positie te spelen. De hele voorbereiding wordt in nagenoeg dezelfde formatie afgewerkt in de competitie speel je in drie van de vier potten in een ander systeem.
Het is zoeken voor Swinnen, al is het maar de vraag hoeveel geduld men met hem heeft. Zoals gezegd: de druk op hem neemt alsmaar toe.