TERUGBLIK: SC Cambuur – Helmond Sport (4-1)

Helmond Sport is er vanavond niet in geslaagd om het feestje van Cambuur met één week uit te stellen. Ondanks dat Helmond Sport zich – zeker in de eerste helft – kranig weerde, toonde Cambuur zich simpelweg een aantal klassen beter en met deze overwinning hebben zij zich als eerste verzekerd van deelname aan de Eredivisie aankomend seizoen.
Het had natuurlijk vorig jaar al moeten gebeuren voor de Leeuwarders. Ondanks de grote teleurstelling van toen, kan Cambuur na vanavond een hele dikke middelvinger opsteken naar de KNVB. Het woord dat hier het best bij past: gerechtigheid en dus kunnen we niets anders doen dan de felicitaties en complimenten geven aan Cambuur en haar supporters.

Het spelbeeld in de eerste helft was wat onwennig, zeker voor de thuisploeg. Cambuur is gewend het spel te mogen maken thuis, waar menig tegenstander kiest voor tegenhouden in Leeuwarden.
Het brutale optreden van Helmond Sport leverde zowaar – net als in Helmond – de voorsprong op, want Goselink wist een matig verwerkte bal van Cambuur-goalie Stevens simpel binnen te tikken.
Cambuur rechtte snel de rug, want wie anders dan ‘Torfabrik’ Robert Mühren had in twee instanties Van Gassel verschalkt, daar waar hij dat in het begin van de wedstrijd verzuimde.
De goal van Mühren leek ook de ruststand te worden, totdat Cambuur liet zien dat het echt vanuit het niets een doelpunt kan maken. Een van richting veranderde inspeelpass kwam met het nodige fortuin voor de voeten van Kallon, die de bal beheerst in de lange hoek schoof.
Uit het niets dan toch de achterstand bij rust.
Cambuur oogde gretig en wilde de score snel uitbreiden. Daar kregen ze in de eerste minuut na rust via Oratmangoen ook de kans voor, maar Van Gassel was tot tweemaal toe een sta-in-de-weg.
Niet veel later had Loukili dé kans op de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij schoot ‘m te wild in, waardoor de poging over ging.
Het zou het laatste wapenfeit van Helmond Sport betekenen in deze wedstrijd, want Reith vergreep zich in de zestien aan de watervlugge Kallon. Mühren benutte de penalty en daarmee was het lot van Cambuur bezegeld: zij spelen aankomend seizoen in de eredivisie.
De goal van Mühren betekende de 99e treffer voor hen dit seizoen. Cambuur zou ook de 100e nog op het bord krijgen, de opvallende maker van die treffer was Alec van Hoorenbeeck, die de bal in eigen doel liep zonder dat hij daar nou echt schuld aan had.
De tweede nederlaag op rij voor Helmond Sport en dus betekent het einde seizoen. Helmond Sport kan de laatste drie wedstrijden vrijuit voetballen, want die pot van volgende week moet natuurlijk gewoon gewonnen worden! .