TERUGBLIK: Roda JC – Helmond Sport (5-3)

Een 90 minuten durende achtbaan was het gisterenavond in het Parkstad Limburg stadion. Na een half uur leek Helmond Sport te moeten vrezen voor een oorwassing van jewelste, na een uur was de indrukwekkende ‘remontada’ compleet en na 90 minuten staat er uiteindelijk toch weer een nederlaag op het scorebord. Helmond Sport verliest in een knotsgek duel met 5-3 van de Koempels van Jurgen Streppel.
Een dikke nederlaag in Kerkrade is Helmond Sport allesbehalve vreemd. Zo werd in 2015 al eens met 7-0 verloren van Roda. Die kant leek het na een half uur spelen ook weer op te gaan, want toen stond de thuisploeg al met 3-0 voor.
Bij alle drie de doelpunten zag de Helmondse verdediging er niet goed uit en dat bleek ook wel uit de beelden na de doelpunten. Bij alle drie de goals staat een aantal spelers elkaar de huid vol te schelden omdat er niet goed ingegrepen werd.
Ondanks de ogenschijnlijke kansloze achterstand kwam er nog voor de rust een sprankje hoop terug. Roda goalie De Boer taxeerde een corner totaal verkeerd, waardoor Lion voor een lege goal eenvoudig kon binnen koppen.
In de laatste seconden van de eerste helft leek Seys op aangeven van Reith de aansluitingstreffer te maken, maar – net als vorige week – stond de paal een treffer van hem in de weg.

Helmond Sport begon ijzersterk aan de tweede helft, want ze drongen Roda achteruit en dat sorteerde direct effect: Van Hove stak Van Landschoot weg en zijn puntgave pass kon eenvoudig door Thomas Beekman binnen worden gelopen.
Nog geen minuut later was het diezelfde Beekman die na een mooi driehoekje de bal terugtrok op Bosiers, die knap voor z’n man kwam en de bal binnen gleed.
Binnen het half uur was een kansloze 3-0 achterstand ineens omgezet in een 3-3 gelijkspel.
Toch zou Roda uiteindelijk aan het langste eind trekken: Seys verloor een duel van Werker en laatsgenoemde kon met een pass Patrick Pflücke alleen voor de keeper zetten. Laatstgenoemde faalde niet en zette de Limburgers weer op voorsprong.
Uiteindelijk zou het nog 5-3 worden, omdat Fosu-Mensah zich in niemandsland waande, waardoor Xian Emmers zijn tweede van de avond mocht maken.
Al met een al gruwelijk goede comeback van Helmond Sport, die uiteindelijk toch niet genoeg was voor een resultaat. Hoewel het er verdedigend allesbehalve stabiel uit zag, is het an sich al een hele verbetering dat Helmond Sport gewoon weer met de grote jongens mee durft te voetballen, waar dat er ook wedstrijden geweest zijn (zoals Roda thuis) waarin massaal ingezakt werd en er na 90 minuten nauwelijks wat te noteren viel aan kansen.
Sluiten we nog even af met een lichtpuntje, namelijk Bryan van Hove.
Heeft zichzelf gaandeweg het seizoen in het elftal geknokt en maakt eigenlijk altijd wel een solide indruk. Staat een goede kop op en klapt er altijd onder, kortom: iemand die de goede mentaliteit en gif heeft. Wat ons betreft een leuke om er bij te houden voor aankomend seizoen.