TERUGBLIK: Roda JC – Helmond Sport (2-2)

Vanavond stond de clash tussen het Limburgse Roda (geleid door Helmonders) tegen Helmond Sport (geleid door een Limburger) op het programma als afsluiter van speelronde 16. De clash die uiteindelijk geen winnaar zou kennen. Helmond Sport knokte zich uiterst knap terug van een 2-0 achterstand. Roda JC stortte nadien compleet in en riep daarmee het onheil over zichzelf af. Duijvestijn en Goselink zeiden uiteindelijk dankjewel en zo kan toch een knap punt bijgeschreven worden.

In de opstelling bij Helmond Sport geen verrassingen: dezelfde elf mannen stonden op het veld die vorige week van Go Ahead Eagles verloren. Streppel had wél de nodige personele problemen, zo ontbraken onder andere: Absalem, Luijckx en Pflücke.
Wel kon Streppel weer beschikken over Roland Alberg, die terugkeert van een schorsing. Vorig jaar was hij de kwelgeest voor Helmond Sport, want hij zorgde toen voor een hattrick in het duel dat toen met 4-0 verloren werd.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van de kant van de thuisploeg. Roda heeft met Croux en vooral met Goppel ongelofelijk snelle buitenspelers en dus werd vanaf begin af aan veel gebruik gemaakt van lange en verre steekpasses achter de verdediging. Croux werd na zo’n lange bal gevaarlijk toen hij op Van Gassel afgestuurd werd, maar zoals wel vaker had hij in twee instanties een uitstekend antwoord en daarmee voorkwam hij al snel een achterstand. Helmond Sport rechtte de rug en kon het geregeld tot aan de zestien van Roda komen, maar echte kansen leverde dat nauwelijks op.
Een echte kans kreeg Roda wel, dat kon counteren na een slordige pass van Stans. De volley van Falkenburg eindigde in de handen van Van Gassel.


Het countergeweld van Roda betaalde zich in de 31e minuut uit. Na balverlies kwam Roda er razendsnel uit. De gekraakte voorzet belandde toch voor de voeten van Falkenburg, die uiterst precies in de korte hoek af kon ronden.
Na die 1-0 gebeurde niet veel bijzonders meer. Het enige noemenswaardige is was het geblesseerd uitvallen van Dean van der Sluijs. Berk Cetin was zijn vervanger.

In de tweede helft liet Roda Helmond Sport ver komen, om vervolgens vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. Helmond Sport wist zichzelf geen kansen te creëren en dus was het wachten voor Roda tot zij er een keer uit konden komen. Dat gebeurde in de 62e minuut: de pijlsnelle Goppel werd op rechts gelanceerd, probeerde z’n man uit te kappen en werd toen onderuit gehaald door de mee teruggesnelde Karim Loukili.
Roland Alberg zette Van Gassel vanaf de stip op het verkeerde been en zo had Roda de marge ineens verdubbeld.

Die 2-0 leek toch wel de beslissing in de wedstrijd, maar nog geen 2 minuten na de 2-0 werd via Stans en de net ingevallen Van Keilegom Duijvestijn voor de keeper gezet. De middenvelder faalde niet en schoot beheerst in de korte hoek de aansluitingstreffer binnen.
Helmond Sport bracht niet lang daarna Hendrikx als extra aanvaller binnen de lijnen, om zo te proberen middels een slotoffensief de gelijkmaker te forceren.

Die extra aanvaller zorgde voor veel stress bij de thuisploeg, dat echt geen enkele intentie meer had om te voetballen. Helmond Sport creëerde niet echt grote kansen, ondanks een ware omsingeling rond de zestien van Roda. Toch zou Helmond Sport nog één uitgewezen mogelijkheid krijgen om een puntje mee te snoepen. Vereijken had een prachtpass in huis, die aankwam bij Reith, die hem weer aflegde op Van Keilegom. De ingevallen Belg werd geschept door Klaassen en dus ging de bal op de stip. Jelle Goselink faalde niet en zo kon uiteindelijk een uiterst terecht punt bijgeschreven worden.

Was het goed? Verre van, maar puur op wilskracht en doorzettingsvermogen slaagde Helmond Sport er dan toch in om nog een punt uit het vuur te slepen en dat is een welkome opsteker voor onze spurs.
Rollen we vrijdag Retteketetteketet AZ nog efkes op en dan gaan we gewoon met ‘n goed gevoel de winterstop op.