TERUGBLIK: KNVB Beker: Excelsior – Helmond Sport (4-0)

Het bekeravontuur zit er al op voor Helmond Sport. Daarmee is het de eerst geëlimineerde BVO van dit seizoen: een twijfelachtige eer. In Rotterdam speelde Helmond Sport zeker geen kansloze wedstrijd – zoals de 4-0 uitslag wel doet vermoeden – maar Excelsior legde in deze wedstrijd de kwetsbaarheid van Helmond Sport pijnlijk bloot.
Boessen koos in Rotterdam voor twee andere namen ten opzichte van afgelopen vrijdag. Jelle Goselink mocht het eens in de spits proberen ten koste van Jordy Thomassen en daarnaast werd Stans aan de kant gehouden omdat hij niet volledig fit was. Hoewel Géatan Bosiers de meest logische vervanger leek, was het toch Maxime de Bie die de voorkeur kreeg.

We beginnen vandaag niet vanaf minuut één, omdat er behoudens een gekraakt schotje van Loukili en een kans voor Omarsson na slordig balverlies, niet veel boeiends gebeurde in de eerste 20 minuten.
Halverwege de eerste helft was het Excelsior dat de leiding nam in de wedstrijd. Daaraan ging een behoorlijk aantal fouten vooraf. De Bie legde Zwarts geen strobreed in de weg op de linkervleugel, waardoor hij de bal nog voor kon slingeren.
De helemaal ongedekte Mendes Moreira kon met de borst terugleggen en de vanaf de rand van de zestien kon Niemeijer de bal eenvoudig afdrukken. De bal was hard, maar leek toch houdbaar voor Van Gassel.
De goal leek de wedstrijd open te breken.
Een paar minuten na de openingsgoal leek Helmond Sport de rug gerecht te hebben, maar helaas ging de volley van Loukili via de bovenkant van de lat over.
Weer enkele minuten later leek de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie de 2-0 te maken, maar de inzet van Elias Mar Omarsson vanaf een meter of 5, werd door Van Hoorenbeeck van de lijn gehaald.
Diezelfde Omarsson zou op slag van rust alsnog de dubbele marge op het bord zetten. Loukili liep niet met zijn back mee, waardoor Boyd Reith ineens geconfronteerd werd met twee directe tegenstanders. In alle vrijheid kon de voorzet dus gegeven worden en de IJslandse spits kon binnenkoppen. Opnieuw een goal waar echt van alles misgaat: niet mee lopen met je back, een amper 1 meter 70 grote back de verantwoordelijkheid geven één van de beste koppers uit de divisie af te stoppen, wetende dat hij ook nog een buitenspeler vrij moet laten daarvoor. Je kunt wel stellen dat Excelsior in de eerste helft de zwakte van Helmond Sport pijnlijk bloot legt.
Na de rust toonde Helmond Sport de intentie om toch nog wat van dit bekeravontuur te maken. Het had veelal de bal op de helft van Excelsior en kreeg via Loukili, Vereijken en Van Hoorenbeeck de kansen om de aansluitingstreffer te maken. De beste kans was nog voor Loukili, die met een gekrulde bal opnieuw de lat raakte.
De eerste keer dat Excelsior in de tweede helft met de bal op de helft van Helmond Sport te vinden was in de tweede helft, was het wel raak. Opnieuw kon de back van Excelsior in alle rust en vrijheid opkomen en voorgeven. Opnieuw Omarsson kon – zonder dat hem een strobreed in de weg gelegd werd – tussen Dzepar en Van Hoorenbeeck inkomen en de 3-0 binnen tikken voordat de uitgekomen Van Gassel de bal op kon rapen.
Met de 3-0 was de koek nog niet op, want na simpel balverlies op het middenveld kwam Excelsior er razendsnel uit (mede doordat Helmond Sport telkens een stap te laat kwam). Joel Zwarts kon op Van Gassel af en zijn kiezelharde inzet sloeg via de vingertoppen van Van Gassel en de onderkant van de lat binnen.
Na de 4-0 geloofden zowel Helmond als Excelsior het wel en dus betekende dit ook de einduitslag, zonder dat er verder nog wat noemenswaardigs gebeurde.
Na Cambuur laat nu ook Excelsior pijnlijk duidelijk zien hoe zwak en kwetsbaar Helmond Sport is zonder de bal. Waar het aan de bal uiterst gedisciplineerd en verzorgd oogt, daar is het zonder bal echt een alles behalve gesystematiseerd geheel. Alle goals die Helmond Sport vandaag tegen kreeg, waren te voorkomen. We hebben al eerder gezien dat doelpunten maken een probleem is – ook vanavond weer – maar een veel groter probleem is het zinkende schip zonder kapitein als het aankomt op verdedigen.