TERUGBLIK: Jong AZ – Helmond Sport (2-1)

Nee, het ging Helmond Sport in Wijdewormer bepaald niet voor de wind. In een duel waarin weinig mee zit, verliest de ploeg van Bob Peeters de wedstrijd, de ongeslagen reeks en ook nog eens twee basisspelers.

Het lijkt aan het begin een hele mooie avond te worden, want zonder dat AZ de bal ook maar beroerd had, was het Hakon Lorentzen die een strakke voorzet van Van Vlerken tegen de touwen had geschoten. Het is zonder enige twijfel de snelste HS-treffer in een hele lange tijd, maar lang heeft men er niet van kunnen genieten. Een kleine vijf minuten later loste de linksback van AZ (met z’n chocoladebeen) een schot van buiten de zestien. Wouter van der Steen, die vorige week nog de punten voor in eigen huis hield, verkeek zich op dit ogenschijnlijk houdbare schot en dus stond na zeven minuten (!) de stand al op 1-1.

Na de gelijkmaker waren het de Alkmaarse beloften die de boventoon voerden. Helmond Sport creëerde behalve een voor buitenspel afgekeurde aanval (twijfelachtig, en niet de enige beslissing van het arbitrale kwartet dat je onder deze noemer kunt plaatsen). AZ had daarentegen wel de nodige mogelijkheden op een voorsprong en die zou het vlak voor rust ook pakken. Een mooie steekball van Kwakman werd minstens even fraai afgerond door Van Aken.

Na de rust kwam Helmond Sport wat feller uit de kleedkamer en ging het nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Die zoektocht werd halverwege de tweede helft ineens een stuk lastiger, toen Mallahi z’n emoties niet onder controle had tijdens een opstootje en met twee handen in het gezicht van de tegenstander duwde. Scheidsrechter Van Kommer (en kwel) beoordeelde dit als een van de weinige momenten wel juist en toonde de flankspeler de rode kaart.

De man minder situatie leek Helmond Sport niet echt te deren, want ze waren veelal met de bal op de helft van AZ te vinden. In de omschakeling kwam de thuisploeg er een aantal keer gevaarlijk uit, maar Van der Steen stond op z’n post. Bij een van die reddingen krijgt de captain de bal in z’n gezicht en kan hij niet verder.

Zijn vervanger Mantel redde nog een aantal keer fraai, maar Helmond Sport scoort niet meer en dus is de ongeslagen reeks ten einde.

Mallahi ben je sowieso een wedstrijd of twee à drie kwijt en hoe het bij Van der Steen gaat, is afwachten. Op het oog leek de blessure niet zo erg en bijkomend voordeel is dat Helmond Sport door de naderende interlandbreak pas over twee weken weer in actie komt.