TERUGBLIK: Jong Ajax – Helmond Sport (4-1)

De meest verschrikkelijke awayday zit er weer op.

De supporter die al wat langer meegaat kan het beamen: de uitwedstrijd tegen Jong Ajax staat garant voor gezeik. Redenen genoeg om gisterenavond lekker thuis op de bank door te brengen, maar niet voor 27 diehards die toch de moeite genomen hebben om naar de hoofdstad af te reizen. Een inkijkje in wat zij gisteren meemaakten op Sportpark de Toekomst.

Bij aankomst bij het onoverdekte uitvak werd eerst je naam genoteerd. Waarom? Geen idee! Vervolgens werd je niet gefouilleerd maar gevisiteerd en dat leverde een aantal lachwekkende taferelen op. Een supporter mag zijn paraplu niet meenemen omdat het uitstekende pinnetje van ijzer is gemaakt en een andere fan moet zijn ID-kaart afgeven omdat hij een trui draagt van het merk CP Company.

Navraag bij de eerste steward (bij de kaartcontrole) leert ons dat op last van de politie de supporters niet op de thuistribune mogen zitten. Een groep van 20 man had dat wel gemogen, maar 27 is klaarblijkelijk te veel. Alsof de neus bloedt vragen we aan een andere steward of we op de overdekte thuistribune plaats mogen nemen. Zijn (verrassende) antwoord: die tribune is uitverkocht. Zoals je hieronder kunt zien, was er inderdaad geen plek meer voor een paar Helmonders.

Wie denkt dat het blijft bij een wedstrijdje kijken in de zeikende regen, die heeft het goed mis.

Een doek dat aan het hek werd opgehangen, moest daar van af. In discussie gaan ze niet, een (valide) reden voeren ze al helemaal niet aan, dus je doet het er maar mee. Moet het meest lachwekkende moment van voor de wedstrijd nog komen: een Helmondse steward moet samen met een Amsterdamse collega een schouwlijst invullen, zodat eventuele beschadigingen op Helmond Sport verhaald kunnen worden. Werkelijk om te gieren. Als de lokale schrootboer dat hele vak mee moet nemen, betaalt hij je er waarschijnlijk drie tientjes voor.

Goed, al het pre-match gezeik gehad, nu lekker ‘n pot voetbal kijken, zou je denken… Na het horen van verschillende scheldwoorden wordt ons medegedeeld dat men het vak zal ontruimen bij herhaling. Daar waren ze klaar voor, want na ‘n half uur spelen arriveert ineens een extra peloton stewards, waardoor er – en dat is zonder overdrijven – bijna evenveel ‘beveiligers’ als supporters zijn.

Begin tweede helft is het weer raak: nadat een individu een Ajacied uitscheldt, stormt een tweetal fluoriserende hesjes het vak op om onze SLO duidelijk te maken dat het echt moet stoppen en men anders echt maatregelen moet treffen. Als zelfs onze eigen stewards er met gestrekt been in gaan vliegen (waarvoor hulde), dat deze provocaties moeten stoppen, dan kun je je wellicht voorstellen wat de gemiddelde gemoedstoestand bij die 27 aanwezige supporters is.

De manier waarop (Jong) Ajax omgaat met bezoekende voetbalfans is simpelweg schandalig. Bij geen enkele andere club is het elke editie weer zo’n gekloot als in Amsterdam. Hebben we het nog niet eens over de gebeurtenissen op het veld gehad. Daar had het sterrenensemble namelijk weer even doodleuk een aankoop van 12,5 miljoen euro opgesteld en aanstaande vrijdag staat er naar alle waarschijnlijkheid weer een jongetje van 16 jaar met een acne-gezicht die nog geen drie keer een bal hoog kan houden.

Dat supporters stewards tegen hebben, is op zich niet vreemd, al is deze mate wel erg extreem. Dat Helmond Sport (wederom) te maken krijgt met een incapabele scheidsrechter is dat echter wel. Met een half uur op de klok – en een verdiende 0-1 voorsprong – krijgt Mees Kreekels zijn tweede gele kaart. Een prent die even bezopen is als alle hierboven genoemde gebeurtenissen, maar dan één met nog grotere en vooral vervelende gevolgen. Met één man meer in de tweede helft, waant Jong Ajax zich in een speeltuin en winnen ze uiteindelijk vrij eenvoudig met 4-1.