TERUGBLIK: Helmond Sport – ADO Den Haag (3-2)

Geef het volk een Kaars on fire op een ijskoude vrijdag en hun avond is weer compleet. Onze club- en competitie topscorer vindt weer tweemaal het net en daarmee heeft de Monnickendammer, die nu al zijn veertien treffers uit het vorige seizoen heeft geëvenaard, een groot aandeel in de heerlijke overwinning op ADO Den Haag, dat uiteindelijk met 3-2 over de Helmondse knie wordt gelegd.

Wederom een aantal (gedeeltelijk noodgedwongen) wijzigingen in de opstelling bij Helmond Sport. Kreekels kreeg afgelopen maandag een dubieuze rode kaart en dat betekent een terugkeer van Joeri Schroijen naar z’n vertrouwde linksback positie. De plek op de rechtervleugel werd juist opgevangen door de van een schoring teruggekomen Mallahi.

Daarnaast kreeg Van den Hurk de voorkeur boven Hakon Lorentzen in de punt van de aanval.

Vanaf het eerste fluitsignaal spat de energie en de wil om weer eens een wedstrijd te winnen er meteen af bij de thuisploeg. Fel afjagen, hoog druk zetten en stevig in de duels kleunen was het devies. Dat leverde al snel resultaat op, want na vier minuten vond Schroijen Arno van Keilegom, die uiteindelijk de 1-0 binnen schoot in de lange hoek.

Nog geen vijf minuten later zet Bram van Vlerken goed druk op zijn directe man. Mallahi kan er – met een gelukje weliswaar – doorheen en hij bedient vervolgens Martijn Kaars die een voor hem bijna niet te missen kans benut en zo nummertje dertien voor hem de tweede voor Helmond Sport op het bord zet.

Na de 2-0 werd ADO sterker. Henk Veerman, die ook steeds meer begint te scoren, liep halverwege het eerste bedrijf knap weg uit de rug van de Helmondse defensie, omspeelde Van der Steen met een balrol die je niet verwacht van een lange slungel en schoof de bal in het lege doel. In de tweede helft zet ADO de sterke lijn van het einde van de eerste helft voort en dat levert al vrij snel de gelijkmaker op. Ideho kreeg te veel ruimte van de ingevallen Doke Schmidt. De voorzet van de bij Arsenal opgeleide buitenspeler werd binnengeknikt door opnieuw Henk Veerman.

Gezien het spelbeeld leek een overwinning ver weg voor Helmond Sport, maar met een klein beetje hulp van de Hagenezen kwam die overwinning er wel. Zo’n tien minuten voor tijd verspeelt Ideho – net als bij de 1-0 – de bal, waardoor de sterk spelende Botos ervandoor kon. De Griek werd vervolgens opzichtig onderuit getrokken in het zestienmetergebied. Een kolfje naar de hand van Kaars, die ondanks dat hij niet super goed in de wedstrijd zat dit buitenkansje onberispelijk binnenschoot.