TERUGBLIK: Jong Ajax – Helmond Sport (2-2)

Een geweldig op en neer golvende eerste helft met vier foeilelijke goals en een tweede helft die we ook schriftelijk af hadden kunnen doen heeft Helmond Sport uiteindelijk één punt opgeleverd. Helmond Sport had in de eerste helft de meeste controle, daar waar Jong Ajax de tweede helft eigenlijk nauwelijks in de problemen kwam en op basis daarvan mag je stellen dat een gelijkspel de krachtsverhoudingen juist weergegeven heeft.
In de opstelling van Wil Boessen was een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van vorige week tegen Dordrecht. Dean van der Sluijs is weer terug van de blessure die hij uit bij Roda JC opliep en dat betekende dat Berk Cetin weer richting de bank ging. Guus Joppen was ziek en dus stond Orhan Dzepar centraal achterin. Arno van Keilegom raakte in de warming-up geblesseerd aan zijn nek. Zijn (logische) vervanger was Geatan Bosiers.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Van Hoorenbeeck was slordig in de opbouw en daaruit kon Pinas het doel van Van Gassel onder vuur nemen. Het schot miste echter kracht en dus kon Van Gassel de bal vrij eenvoudig uit het doel tikken. Twee minuten later was het diezelfde Pinas die wel binnen werken na een fout in de opbouw van Dzepar. Hij raakte de bal compleet verkeerd, maar desondanks viel die toch in het verder lege doel.
Lang kon Jong Ajax echter niet van de voorsprong genieten. Na een overtreding op Vereijken slingerde Loukili de bal de zestien in. Deze bal kwam uiteindelijk bij De Bie uit, die met een verkeerde aanname zijn collega-Belg Van Hoorenbeeck in stelling bracht om gelijk te maken. Ook van Hoorenbeeck raakte de bal maar half, maar het was wel voldoende voor de gelijkmaker.
Na de snelle gelijkmaker probeerden beide ploegen echt wel te voetballen en werd er meer dan eens gevaar gesticht in de omschakeling door zowel Helmond Sport als Jong Ajax.
Op het half uur had Helmond Sport een aanval over veel schijven in huis. De bal kwam uiteindelijk op de rand van de zestien uit bij Vereijken, die het maar eens probeerde. Het schot van Vereijken kon zonder enige twijfel in de categorie ‘afzwaaier’ geplaatst worden, maar Karim Loukili kon zijn voet nog tegen de bal krijgen en zo promoveerde hij een afzwaaier van Vereijken pardoes tot assist.
Helmond Sport leek met een voorsprong de kleedkamer in te gaan, maar moest in de laatste minuut van de eerste helft toch nog een treffer incasseren. Na een prachtige steekpas van achteruit werd Martha op Van Gassel afgestuurd. Van Gassel redde, maar in de rebound kon Martha (via Dzepar) Jensen bereiken en zijn inzet ging via de vingertoppen van Van Gassel de uiterste hoek van het net in.
De tweede helft ging verder daar waar de eerste ophield: zowel Ajax als Helmond Sport hadden de intentie om veel aan te vallen en echt vanaf seconde één weer te zoeken naar goals. Die goal kwam bijna al snel voor Ajax, maar tot opluchting van Van Gassel plofte de inzet van Pinas op de lat.
Het begin van de tweede helft was dus veelbelovend. Het vervolg van diezelfde helft was echter van een bedenkelijk niveau. Van beide kanten.
De kansen – voor zover aanwezig – waren vooral voor Jong Ajax. Zo testte Taylor de reflexen van Van Gassel, maar die leken prima op orde en dus zouden er geen goals meer vallen op de Toekomst, hoewel Hendrikx in de laatste minuut van de blessuretijd nog een geweldige kans kreeg om Helmond alsnog de overwinning te pakken.