TERUGBLIK: Helmond Sport – FC Dordrecht (5-2)

Het leek de eerste 44 minuten echt helemaal nergens op. De nummer laatst was gewoon feller en in alles een tandje beter, maar toen stond de grote man van vanavond op. Karim Loukili tekende op slag van rust voor de 1-2, hielp 40 seconden daarna een niet te missen kans om zeep, maar maakte dat in de 2e helft meer dan goed met nog eens twee goals en een assist. Hij nam Helmond Sport vanavond dus echt bij de hand en mede dankzij hem en een wereldgoal van Sander Vereijken wordt een 0-2 achterstand vakkundig omgezet in een 5-2 overwinning.
In de basisopstelling had Boessen één grote verrassing in petto: de van een schorsing teruggekeerde Stans moest plaatsnemen op de bank. De Bie nam zijn plek op het middenveld in. Daarnaast kreeg Van Keilegom de voorkeur boven Bosiers op rechtsbuiten en verving Cetin de nog altijd niet fitte Van der Sluijs.
Lekker een nieuw voetbaljaar. Meteen goed scherp en fel beginnen, dat zal het devies geweest zijn. Helaas ging die koek niet op voor Helmond Sport. Nog binnen de minuut had Van Keilegom de bal verspeeld rond de middenlijn en probeerde Kevin Jansen het vanaf 45 meter eens.. en met succes. Hij schoot de bal prachtig over Van Gassel heen.
Na de 0-1 probeerde Helmond Sport wel te voetballen. Tot halverwege de helft van Dordrecht lukte dat aardig, maar daarna was het grofweg slordig.
Slordig was ook de manier waarop de 0-2 tot stand kwam.

Op de rechtervleugel kon Dordrecht vrij voorgeven, zonder enige druk van Helmond Sport. Reith was bij die voorzet naar binnen geknepen, waardoor Valpoort vogeltjevrij in kon koppen. Van Gassel kon nog pareren, maar de rebound was een prooi voor de spits van Dordrecht en dus stond Helmond Sport met 0-2 achter tegen Dordt.
Op slag van rust kreeg Helmond dan eindelijk de geest. Een voorzet vanaf rechts van Boyd Reith werd knap door de naar binnen gesneden Loukili binnen getikt.
Diezelfde Loukili kreeg het nog geen minuut later voor elkaar om een veel makkelijkere scoringskans om zeep te helpen. Na een aanval over veel schijven werd hij uiteindelijk alleen voor Swolfs gezet. Loukili omspeelde die doelman, maar nam de bal veel te ver mee naar buiten en maakte de hoek voor zichzelf zo moeilijk, dat de bal via de buitenkant van de paal achter rolde. Hoe slecht de eerste helft ook was, dit had gewoon de gelijkmaker moeten zijn.
In de tweede helft startte Helmond Sport gretig. Het duurde niet lang voordat de succesformule bij de 1-2 weer toegepast werd, want het was opnieuw Reith die een bal voorzette en opnieuw Loukili die af kon ronden en dus stond het nog binnen 50 minuten weer helemaal gelijk.
Helmond Sport bleef Dordt het mes op de keel zetten en lekker doorvoetballen.
2 minuten na de gelijkmaker kreeg Sander Vereijken de bal op 30 meter van het doel aangespeeld. Hij zag in de eerste helft zijn collega middenvelder Jansen al prachtig scoren en nam daar een uitstekend voorbeeld aan, want Vereijken zwabberde de bal heerlijk over Swolfs heen.
De 3-2 smaakte alleen maar naar meer en dus bleef Helmond Sport maar pushen en pushen. Loukili had na een goede actie de 4-2 al op z’n schoen, maar schoot over. Niet veel later zou diezelfde Loukili alsnog aan de basis staan van de 4-2. Zijn corner werd namelijk – uiterst overtuigend – binnengekopt door Maxime de Bie.
Tien minuten later werd de score nog verder uitgebreid. Ditmaal draaiden De Bie en Loukili de rollen van de 4-2 om: De Bie gaf voor en Loukili volleerde binnen onder de benen van Swolfs door en zo werd de eindstand op het bord gezet.
We kunnen na deze wedstrijd toch een aantal mooie conclusies trekken. Helmond Sport is veerkrachtig en kan wedstrijd doen kantelen. Helmond Sport is ook na een voorsprong nog gretig om de score uit te breiden en de niet vaak scorende Sander Vereijken kan dus blijkbaar alleen maar wereldgoals maken.