TERUGBLIK: Jong Ajax – Helmond Sport (1-1)

Helmond Sport heeft de reputatie van ‘reuzendoder’ vanavond weer waargemaakt. In de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar werd opnieuw een resultaat gehaald tegen een top 5-ploeg. In Amsterdam werd tegen Jong Ajax een uiterst verdienstelijk punt behaald. Na een doelpuntloze eerste helft, scoorden beide ploegen in de tweede helft wel beiden eenmaal en dus gaat Helmond Sport met een goed gevoel de winterstop in.
Moeten we de terugblik toch weer beginnen met een uiterst eervolle vermelding aan het adres van onze vrienden van ESPN. Vanavond waren er drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. ESPN heeft drie kanalen, dus een en een is twee zou je zeggen.
Toch maar één livewedstrijd, waar op de andere twee kanalen highlights van American Football en Feyenoord TV uitgezonden werd. Wederom een pijnlijke bevestiging van de misplaatste ‘voor de fans altijd en overal’-slogan.
Goed, dan de wedstrijd. Helmond Sport met één wijziging ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap uit de vorige speelronde: de geschorste Boyd Reith werd vervangen door Jelle Goselink, waardoor Breugelmans een linie terugschoof en Van Keilegom naar rechts verhuisde.

Jong Ajax – dat in tegenstelling tot de vorige twee speelronden ditmaal geen miljoenenaankopen opgesteld had – was de betere in de eerste helft. Ze zouden in de eerste helft één grote kans krijgen, maar Hlynsson kreeg een perfect voorgegeven bal van Van Axel-Dongen niet achter Mike Havekotte.
Helmond Sport loerde in de eerste helft vooral op de counter, maar behoudens enkele dreigende momenten werden daar geen kansen uit gecreeërd.
In de tweede helft kwam Helmond Sport wat brutaler voor de dag dan in de eerste helft het geval was. Sterker nog: na een paar minuten kreeg Helmond de eerste kans: Van Keilegom bereikte Goselink die op zijn beurt Van Landschoot vond. Laatstgenoemde schoot de bal in de verre benedenhoek. Aan de openingstreffer van onze clubtopscorer hing wel een nadrukkelijke buitenspellucht, maar deze arbitrale dwaling zullen we voor deze keer maar laten voor wat het is!
Ajax ging wat nadrukkelijker op zoek naar de goal en die zou het uiteindelijk ook vinden. Ondanks dat Helmond Sport over meer lengte beschikte, kon Unuvar met een corner het hoofd van aanvoerder Llansana vinden. De centrale verdediger kopte de gelijkmaker binnen.
Ajax drukte door, Helmond Sport had nog een aantal keren gevaarlijk kunnen worden via de counter, maar gescoord werd er niet meer. 5 punten in de laatste 3 wedstrijden tegen de koploper, nummer 3 en 5, dus je mag met recht zeggen dat Helmond Sport uitstekende zaken heeft gedaan voor de winterstop.
Op naar een nieuw voetbaljaar met veel sportieve hoogtepunten.