TERUGBLIK: De Graafschap – Helmond Sport (0-1)

Hoe smaken overwinningen op bezoek bij ploegen die meedoen om directe promotie en je in de eerste helft helemaal wegtikten? Die smaken het best!
Helmond Sport zet een uitstekende teamprestatie neer door met 0-1 te winnen in Doetinchem en daarmee doet Helmond Sport De Graafschap voor het tweede achtereenvolgende seizoen enorm veel pijn. In Doetinchem werd de matchwinner de terugkerende Dylan Seys, maar de man van de wedstrijd was zonder enige twijfel Mikey Havekotte.

Goed, laten we zeggen dat Helmond Sport weleens sterker uit de kleedkamer kwam: meteen na de aftrap verspeelde Van der Meer de bal kinderlijk eenvoudig. Tot zijn opluchting zag hij dat Mike Havekotte als enige Helmonder wél scherp begon.
Diezelfde Mike Havekotte zou sowieso een heldenrol vertolken in die eerste helft. Zo dook hij binnen 5 minuten ook nog een kopbal uit de kruising en pakte hij later ook nog schoten van onder andere Achefay.
Was er dan echt helemaal niks te melden aan Helmondse zijde in de eerste helft? Nee! De Graafschap-keeper Jurjus zal het ongetwijfeld koud gehad hebben, want aan de bal ging werkelijk alles fout wat maar fout kon gaan, tot de meest simpele dingen toe.
Gescoord werd er niet en dat is voor 95% aan Havekotte te danken en voor 5% aan de lat die een kopgoal van Korte in de weg stond.
In de tweede helft was de dominantie die De Graafschap in de eerste helft wel had geenszins aanwezig. Sterker nog: het spelbeeld veranderde beetje bij beetje. Helmond Sport werd brutaler en kreeg zelfs kansjes. Zo was de grootste kans van de tweede helft voor Jelle Goselink, die zijn van richting veranderde schot bovenop de lat zag ploffen.
Helmond Sport zag z’n kansen schoon en rook dat er wat te halen viel … terecht zo bleek. Na dik 80 minuten gooide Reith de bal eens in de zestien. De bal werd van richting veranderd en viel goed voor Seys, die hem bij de tweede paal binnentikte. Toegegeven: de factor geluk speelde bij die goal zeker een rol, wat het misschien alleen maar lekkerder maakt.
De Graafschap bracht nog een slotoffensief, met alle lange mannen voorin, maar telkens was het weer Mike Havekotte die de gelijkmaker in de weg stond.
Eindelijk valt het een keer goed voor Helmond Sport, want laten we wel wezen: dit is de definitie van een gestolen overwinning.
Maar men heeft gelijk … die zijn oh zooo lekker.