TERUGBLIK: Helmond Sport – Willem 2 (1-3)

??????? ????? ?? ?? ????????????? ???? ?? ???????? ??? ????? ????????? ??? ?????? ???? ??? ??????? ??????? ?? ?????. ?? ‘??????????????’ ????? ????????? ??? ?????? ?? ?????. ?? ??? ????????? ??? ????????? ????? ??? ????????? ???, ???? ?? ????-??????? ??? ?-? ??? ?????.
Er lag een puzzel voor Sven Swinnen, die het gisteren moest doen zonder zijn vleugelspelers Maddy en Van Ooijen. Swinnen stelde Lorentzen en Gulhaci op als vervangers. Laatstgenoemde speelde als linksback, waardoor Van Hove doorschoof naar linksbuiten. Lorentzen speelde afwisselend met Kaars als rechtsbuiten en spits, waardoor de 4-3-3-formatie in tact bleef.
Goed, dan de wedstrijd.. Tenminste, zo noemen ze dat, want de onmacht in aanvallend opzicht zorgde ervoor dat het nauwelijks een wedstrijd werd. Als je dan ook niet terug kan vallen op een solide verdediging, dan krijg je het lastig. Zeker tegen een ploeg als Willem II, dat een groot aantal bankspelers heeft die in Helmond zonder twijfel in de basis zouden staan.

Als je dan aanvallend onmachtig bent, dan moet je zorgen dat het achterin goed dicht is. Daarvan was gisterenavond geenszins sprake. De manier waarop de 0-1 valt is dan ook typerend. Jesse Bosch ontvangt de bal op ‘n meter of 25 van de goal en poeiert hem verdomde strak de hoek in. Je kan erover discussiëren of een keeper deze bal moet pakken, maar wat wel als een paal boven water staat is dat Lieftink op z’n dooie akkertje een poging deed tot druk zetten, waardoor Bosch alle tijd had om zo uit te halen.
Niet veel later valt ook de 0-2, nadat de Tilburgers tussentijds nog de paal hadden geraakt. Een voorzet vanaf links werd knap door Doodeman binnengewerkt. Vervelend detail aan deze goal: Doodeman deelde een opzichtige duw uit aan Gulhaci, die daarvoor viel en een tegentreffer niet meer kon voorkomen. De meeste op de tribune hadden dit wel gezien, maar de man in het groen met de fluit helaas niet en dus ging Helmond Sport na een kansloze eerste helft met 0-2 aan de thee.
Swinnen greep in in de rust, door Gulhaci te wisselen voor Essanoussi, waardoor er weer een ‘echte’ aanvaller op linksbuiten geposteerd stond. Effect sorteerde het allemaal niet, want binnen no-time had Michael de Leeuw de wedstrijd in het slot gegooid. Hij kopte een voorzet binnen. Dat was overigens een koud kunstje voor de niet al te grote spits, ook al omdat de veel langere Beugelsdijk geen enkele moeite deed om nog bij de bal te komen.
Het idee van een back opstellen op linksbuiten waardoor je aanvallend niets meer in de melk te brokkelen hebt beviel Swinnen blijkbaar zo goed, dat hij na 10 minuten in de tweede helft dacht ‘dat ga ik gewoon weer doen!’. Dassy kwam in de ploeg voor van Keilegom.
Het veranderde allemaal niet zoveel aan het spel(beeld) en dus kon Willem II de wedstrijd plichtmatig uit voetballen.
Toch zou er nog een Helmonds hoogtepuntje komen: een steekbal van Bosiers werd door Kaars omgedoopt tot doelpunt, door eerst zijn man uit te kappen en daarna de bal achter Lamprou te punteren. Weer een doelpunt voor hem, maar Helmond Sport schiet er verder verdomd weinig mee op.
Een valse start van de tweede periode dus.
Woensdag de volgende pot, voor de beker in Deventer tegen Go Ahead Eagles.