TERUGBLIK: Helmond Sport – VVV (0-3)

Gadver, gadver en nog eens gadver.
Een gelijkopgaande wedstrijd wordt halverwege de eerste helft op een voor Helmond vervelende manier opengebroken: Vereijken pakt in een paar minuten tijd twee oliedomme kaarten en luidt daarmee indirect de ogenschijnlijk makkelijke 0-3 zege voor VVV in.
Het was een rare avond op De Braak. Zo nam VVV in tegenstelling tot anders eens een keer een noemenswaardig aantal supporters mee. Sterker nog: er kwam ook nog geluid en zelfs pyro uit het uitvak. Dat ging overigens niet van een leien dakje, want bij het afsteken van die fakkels ging een doek naar de gallemiezen. Alle begin is moeilijk, maar nu heeft de Venlose VMBO-afdeling straks in ieder geval weer wat te doen tijdens CKV.
Goed, dan de wedstrijd, want die werd natuurlijk ook gespeeld. Dat was aan Helmondse zijde zelfs alleraardigst, want ondanks de afwezigheid van Goselink en Seys (beiden niet fit) en Van der Sluijs (gepasseerd) had Helmond Sport de meeste kansen. In een systeem dat leek op 5-2-3 waren vooral de wingbacks Reith en Van Hove – die een degelijke indruk maakte – het meest dreigend. Toch was de grootste kans voor VVV in het eerste kwart: een kopbal van Van Rooijen werd knap door Havekotte tegen de lat aangetikt.

Zoals gezegd kwam het sleutelmoment halverwege de eerste helft. Vereijken kreeg na een minuut of 20 geel vanwege een op z’n Hellemonds gezegd “verrekkes lompe zaag”. Nog geen drie minuten later kon hij douchen, omdat hij bij het aangaan van een luchtduel zijn arm te nadrukkelijk gebruikte ten opzichte van de tegenstander.
Het zit opgesloten in het explosieve gedrag van de Helmonder. Hij benadeelt zijn team met deze domme rode kaart. Dat zal hij zichzelf ook realiseren, want na die rode kaart kwam Helmond Sport – behoudens een afgekeurd doelpunt – in het verhaal niet meer voor.
Op slag van rust viel de genadeklap voor Helmond Sport: Johansson schoot hard raak. Game set and match. Met 10 man weet je gewoon dat dit Helmond Sport het gewoon niet voor elkaar krijgt om een wedstrijd om te buigen, ondanks dat de tegenstander voetballend niet per definitie beter was.
In de tweede helft scoort VVV nog twee keer, via tweemaal Nick Venema en zo verliest Helmond Sport voor de tweede keer in drie dagen tijd met 3-0.
Hebben we nog een aantal randzaken te bespreken met jullie. Het zal ongetwijfeld overgewaaid zijn uit België, maar wat de neuk moeten de Helmondse wissels voor ’n warming-up doen? Zit je – waarschijnlijk – tot teleurstelling al op de bank, moet je ook nog je warmlopen tussen pionnen op 10m² volgens een schema van een assistent trainer. Mogen we van profvoetballers verwachten dat ze weten hoe ze zich fatsoenlijk voor moeten bereiden op een invalbeurt, of is deze behandeling alsof je een groep 10-jarige pupillen voor je neus hebt echt noodzakelijk?
Dan ook nog even over de stortvloed aan kritiek aan het adres van Sander Vereijken. Zoals gezegd: hij is debet aan deze nederlaag met zijn rode kaart. De kritiek op de manier waarop die kaarten vallen is terecht, al nemen de reacties die geheel los staan van de wedstrijd van gisterenavond toe. Als je de comments leest op de socials van HS dan deugt er eigenlijk helemaal niets meer aan hem.
Er zit veel gif in die jongen en dat komt nu op een verkeerde manier en voor het team vervelende manier naar buiten. Vereijken laat zich niet rechtstreeks naar de slachtbank sturen, in tegenstelling tot een aantal van zijn collega’s die het ‘eronder stampen’ blijkbaar wel schromen. Geef ons maar iemand met hart voor de zaak die af en toe over de schreef gaat, dan een aantal anderen die met een gelatenheid van hier tot heb ik jou daar en zonder enige vorm van emotie van het veld stappen na een kansloze nederlaag.