TERUGBLIK: Helmond Sport – TOP Oss (1-2)

“?? ????? ??? ??????? ?????? ??????”, ??????? ??? ?? ???????? ????? ??????? ????? ??? ?-? ????????? ???? ??????? ????? ??? ???. ??? ????????? ????????????? ??? ??? ?????? ?? ????? ???????????????? ??? ??? ??????? ?????? ?? ???? ?????????? ??. ?????????? ??? ??????? ????? ?? ??? ??? ?????? ??? ?????.
“Vrijdag gaat het allemaal anders zijn. Er komt een koerswijziging aan”, aldus Swinnen in het ED twee dagen voor de wedstrijd. Toegegeven: de eerste helft van de eerste helft zagen we een fris Helmond Sport. In het 4-3-3-systeem creëerde Helmond Sport de nodige kansen. Na een kwartier spelen nam Helmond Sport dan ook de voorsprong: een schot van Kaars kon nog gekeerd worden door de Osse doelman, maar de rebound was een (makkelijke) prooi voor Van Keilegom.

Dan TOP Oss, dat eigenlijk helemaal niets liet zien en überhaupt nauwelijks op de helft van Helmond Sport te vinden was. Ondanks dit gegeven, kwamen ze toch op gelijke hoogte. Een verkeerde terugspeelbal van Van Ooijen kon simpel binnengeschoten worden door Leidsman. Chacon had dit nog kunnen voorkomen, maar dat was dan ten koste gegaan van een rode kaart.
Helmond Sport rechtte de rug na die 1-1 en was via Kaars dichtbij een nieuwe voorsprong, ware het niet dat zijn kopbal via de binnenkant van de paal weer terug het veld in kwam.
Toch zouden de bezoekende provinciegenoten met een voorsprong de rust in gaan. Van Vlerken sprong volledig onder een lange bal door, waardoor de Osse captain doel kon treffen.
Een achterstand bij rust door twee persoonlijke fouten tegen een ploeg die bijzonder weinig kon aan de bal. Daar valt niet tegenop te trainen en daar kan je als trainer bijzonder weinig aan doen, behalve er moedeloos van worden. Echter kan je wel met een (tactische) ingreep, of een aantal wissels wat veranderen, maar dat lukt Swinnen maar nauwelijks, zoals vorige week in Almelo al pijnlijk duidelijk geworden was. In de tweede helft moest Helmond Sport wat forceren, maar dat lukte maar niet. Oss kon de wedstrijd stationair uitvoetballen en dus verliest Helmond Sport ook deze pot.
Het plan voor de wedstrijd was goed, want Helmond Sport speelde een van de betere – zo niet de beste – helft van dit seizoen in de eerste helft. Er hoeft maar iets te gebeuren, zoals een onnodige tegentreffer, en de koppies gaan hangen.
Je sterkhouders – tenminste, de spelers die dat zouden moeten zijn – renderen stuk voor stuk niet en dat is ook iets wat je de eindverantwoordelijke aan mag rekenen.
Het lijkt een kwestie van tijd, zeker nu de ‘serieuze tegenstanders’ als Willem II, PEC, MVV en Roda voor de deur staan.
Wat er gaat gebeuren? De tijd zal het leren!