TERUGBLIK: Helmond Sport – TOP Oss (1-1)

Aan stof tot napraten geen gebrek op deze zaterdagmiddag. Helaas eisen de randzaken de hoofdrol op in het duel tegen TOP Oss van gisterenavond. Tot driemaal toe wordt het duel stilgelegd vanwege een (veelal leeg) stukje plastic dat vanaf de tribune het veld opgegooid wordt.

Wat ooit begint als een ‘statement’ van de KNVB nadat Davy Klaassen een aansteker op z’n hoofd krijgt, is uiteindelijk een krankzinnig beleid geworden. Het bekogelen van spelers is natuurlijk nooit goed te praten en als dat gebeurt is staken in onze ogen niet meer dan normaal. We zitten alleen nu in de situatie dat we hysterisch worden als – veelal na een doelpunt – een grotendeels leeg bekertje luttele centimeters over de reclameboarding heen vliegt.

De KNVB wil het zo en dus gebeurt het. Zij willen een gedragsverandering bewerkstelligen, alleen – lijkt nu – is dit niet de manier. We kijken de gang van zaken met leden ogen aan. Ondertussen moeten we de vraag stellen in hoeverre er draagvlak bestaat voor dit ‘beleid’. Supporters zitten niet te wachten op wedstrijden die tot 23.00 uur duren, spelers zullen evenmin trek hebben in drie pauzes en vier warming-ups voor één wedstrijd en het lijkt erop dat de scheidsrechters – die je niets kwalijk kunt nemen, want zij voeren het protocol correct uit – zich verzoend hebben met deze betuttelende maatregel. Zowel Wouter van der Steen als Mike Havekotte hebben in hun interviews volledig gelijk, want het toneelstuk van gisteren is gewoon niet vol te houden op de lange termijn.

Goed, krankzinnige regeltjes gehad, door naar de wedstrijd met een minstens zo bizarre uitslag. Helmond Sport begint namelijk uiterst dreigend aan de wedstrijd. Ondanks een veld- en balbezit overwicht, blijft de stortvloed aan kansen uit. De sterk spelende Joeri Schroijen was dichtbij met een schot van buiten de zestien en daarnaast was een aantal van de vele hoekschoppen die Helmond te nemen kreeg erg gevaarlijk. Gescoord werd er voor rust niet, maar het was wachten op echt serieuze kansen en een goal, want van TOP had de ploeg van Peeters helemaal niets te duchten.

Die (verdiende) voorsprong komt al vrij snel in de tweede helft, als Schroijen via Kaars de bal bij Michael Chacon krijgt, die hem in twee instanties hard binnen krult. Hoewel de doelpuntenmaker het feestje vierde met de bank, kon scheidsrechter Gerrets niets anders doen dan het duel tijdelijk staken. Dat kunstje zou hij even later weer moeten flikken, nadat de grensrechter vlagde voor hands, werd een aantal bekers in zijn richting gegooid.

Na opnieuw een tijdelijk verblijf in de kleedkamer, komt Oss in blessuretijd zo ongeveer voor het eerst met de bal in de buurt van het Helmondse doel en meteen is het raak. Toegegeven: prachtig schot, maar de 1-1 eindstand is geenszins een afspiegeling van het krachtsverschil dat weldegelijk aanwezig was.

Je verwacht het niet, maar ook na de gelijkmaker vliegen vanuit het uitvak enkele bekers bier het veld op en dus gaan de spelers opnieuw naar binnen. Toen zo’n 95% van het stadion leeg was, werden de laatste 3 minuten gespeeld. Daarin kreeg Van Keilegom nog een grote kans, maar ook hij kon niet zorgen voor een terechte overwinning.

Sluiten we af met nog twee lichtpuntjes. De eerste daarvan is Enrik Ostrc. Dat is een ballertje hoor. Straalt rust uit, wil de bal hebben, ziet het spel, speelt alles vooruit en niet onbelangrijk: ook vaak aan iemand met hetzelfde shirt aan. Gisteren al kunnen genieten van hem en het kan haast niet anders dan dat wij daar veel plezier aan beleven.