TERUGBLIK: Helmond Sport – FC Eindhoven (1-2)

Iets later dan gebruikelijk, maar ook voor de derby hebben we natuurlijk een terugblik. De reden: laten we het erop houden dat een laat doelpunt waardoor je verliest in de derby moeilijk verteert. Ondanks dat de wedstrijd eigenlijk geen winnaar verdiende, kwam die winnaar er wel door een laat doelpunt: 1-2.
De voortekenen voor de 100e derby tussen Helmond Sport en die andere club waren goed: lekker weertje, uitstekend gevuld vakkie O en een thuisspelend elftal met vertrouwen van de overwinning van drie dagen eerder tegen FC Emmen.
Een mooie sfeeractie voor de aftrap van NSVO en Helmond Youth, die na een hoop mitsen en maren alsnog door mocht gaan van de “veiligheidscommissie”.

Helmond Sport begon erg gretig aan de wedstrijd, legde er meteen ontzettend veel energie in, maar toch kwam de wedstrijd maar niet echt los.
Dat werd niet anders toen de blauw-witten het eerste doelgevaar om wisten te zetten in een doelpunt: een vrije trap vanaf de rechterkant kon niet worden weggewerkt door Paul Fosu-Mensah en daardoor kreeg Van der Sande een schietkans. Zijn inzet kon nog gepakt worden door Havekotte, maar de rebound werd door Brym binnengewerkt.
Helmond Sport rechtte de rug en zou voor rust nog een serie van drie kansen krijgen binnen 10 seconden, maar de inzetten van zowel Beekman, Seys als Lion werden allemaal geblokt en dus gingen we aan de rust met een 0-1 achterstand.
Waar de eerste helft heel levendig begon, was de tweede helft wat tam. De uitspelende ploeg geloofde het wel in aanvallend opzicht en liet Helmond Sport komen. De wedstrijd kabbelde voort, met kleine kansjes, zoals een schot van de ingevallen Van Keilegom. Swinnen probeerde van alles, met een aantal wissels switchte hij naar 3-5-2-formatie, maar het leek erop dat de wedstrijd stationair met 0-1 naar het einde toe ging. Totdat Helmond Sport hulp kreeg vanuit onverwachte hoek: een draak van een terugspeelbal van Peijnenburg werd door Van Landschoot onderschept en in het lege doel geschoven.
Met de 1-1 stond er een terechte tussenstand op het scorebord, want hoewel de uitploeg liet zien aan de bal makkelijker te kunnen voetballen, creëerden zij daarmee nauwelijks kansen, zoals bij Helmond Sport ook het geval was. Die terechte tussenstand leek ook de eindstand te worden, totdat één minuut voor tijd het noodlot toe sloeg voor Helmond Sport: een voorzet vanaf rechts viel op de kop van Joey Sleegers, die hem helemaal verkeerd raakte, maar toch het net liet bollen. Blijkbaar zat er bij de doelpuntenmaker wat oud zeer, want na zijn goal vond hij het nodig om provocatief te juichen richting Vak O en N, hetgeen hem een goud-gele douche opleverde. Rare (re)actie van iemand die meer dan eens heeft laten blijken ooit nog eens hier te willen voetballen.
Wat blijft staan is een zure, hele zure nederlaag die enerzijds niet nodig was en anderzijds ongelukkig tot stand kwam. Helmond Sport heeft absoluut geknokt voor wat het waard was, maar het lijkt erop dat het portie geluk in Emmen al verspeeld was.
Het doet in ieder geval deugd op te zien dat er sinds de trainerswissel een ander Helmond Sport ten tonele verschijnt. Dat levert nog niet direct resultaten op, maar je moet niet vergeten dat we nu achtereenvolgens de nummers 1, 2 en 4 van de ranglijst gehad hebben.
Volgende week nieuwe kansen, dan staat de kelderkraker tegen Almere City op het programma.