TERUGBLIK: Helmond Sport – Excelsior (2-1)

Driemaal scheepsrecht voor Helmond Sport tegen Excelsior. In een uitstekende wedstrijd van de thuisploeg was Excelsior geen schim van de ploeg die bij vlagen zo makkelijk het net weet te vinden. De ingrediënten vanavond: een goed tactisch plan van Boessen, een ongrijpbare Karim Loukili, een scorende Jelle Goselink en een opnieuw prima keepende Stijn van Gassel.
Wil Boessen had één wijziging doorgevoerd in de basisopstelling: de van een blessure teruggekeerde Guus Joppen stond centraal achterin ten koste van Orhan Dzepar. Bij Helmond Sport ontbreken vooralsnog de drie nieuwe VVV-huurlingen, evenals Cenk Betin.
Excelsior had meer personele problemen in aanloop naar het treffen met Helmond Sport, zo ontbraken Zwarts, Mendes Moreira en Van Rooijen, vermoedelijk vanwege positieve Corona-uitslagen.
In tegenstelling tot anders keek Helmond Sport de kat een beetje uit de boom en probeerde het vooral via de omschakeling gevaarlijk te worden. Na het eerste kwartier – waarin Excelsior sterker was, ondanks dat er echt grote kansen gecreëerd werden – leverde dat direct een grote kans op voor Karim Loukili. Na een aanval over rechts had Reith een goede strakke voorzet in huis. De naar de eerste paal toegekropen dribbelaar had een puike aanname in huis, maar de hoek was te moeilijk om Allessandro Damen te kunnen passeren.
 

De eerste goede kans voor Excelsior volgde halverwege de eerste helft. Onbegrijpelijk dom balverlies van Reith werd – gelukkig voor Helmond Sport – enorm slecht uitgespeeld door Excelsior. Het waren een aantal weken geleden nou net zulke fouten die toen kei-hard afgestraft werden.
Helmond Sport bleef lekker voetballen. Loukili was overgestoken naar de rechterkant en probeerde daar Goselink te bereiken. De voorzet was echter niet op maat en kon tot corner verwerkt worden. Van der Sluijs slaagde er met die corner wel in om Jelle Goselink te bereiken. De spits – die al weer voor het derde duel op rij weet te scoren – kopte goed en strak binnen.
De 1-0 leek Helmond Sport vleugels te geven, want direct na de aftrap werd opnieuw het Helmondse mes op de Rotterdamse keel gezet. Dat leverde na ‘n klein half uur een schietkans op voor Vereijken, maar zijn inzet werd goed gekeerd door Damen.
Excelsior leek in de periode na de 1-0 rijp voor de slacht: helemaal niets lukte meer bij de Kralingers en met een beetje meer meedogenloosheid had Helmond Sport de marge nog voor rust kunnen vergroten.
Op slag van rust leek Helmond Sport die marge te vergroten, toen Goselink zijn tweede binnen schoot, maar de spits stond helaas net in buitenspelpositie. Excelsior zou via Reuven Niemeijer ook nog één grote kans krijgen, maar zijn inzet werd met de benen gepareerd door Van Gassel
Excelsior begon de tweede helft beter dan dat het de eerste afsloot. Toegegeven, dat was ook niet heel moeilijk, maar toch. Dat betekende wel dat de Rotterdammers het meest de bal hadden en dus ook de meeste dreiging uitte.
Toch moest Excelsior ook weer snel genoeg in de achteruit. Karim Loukili – zoals gezegd bij vlagen ongrijpbaar vanavond – had een prachtige actie in huis, maar de afvallende bal op de rand van de zestien werd ontzettend wild door Vereijken over gepegeld.
Helmond Sport bleef lekker door voetballen en kreeg in de 58e minuut opnieuw een corner te nemen. Deze corner viel bij de tweede paal op het hoofd van de helemaal vrijstaande Guus Joppen. Hij kopte terug en Jeff Stans kon vogeltjevrij de bal in de lange hoek prikken.
Zo kreeg je tegen MVV en NEC handen vol corners en kon je er maar nauwelijks gevaar mee stichten en zo zet je alle corners die je krijgt om in een goal.
De laatste 20 minuten bracht Excelsior aanvallende krachten in de persoon van Stijn Meijer en Dylan Seys en daarmee gingen de Rotterdammers va banque spelen.
Echte kansen leverde dat echter niet meer op, ook niet in de omschakeling voor Helmond. Toch werd het nog even, heel even billen knijpen, toen Omarsson uit de broekzak van Joppen (toen inmiddels De Bie) en Van Hoorenbeeck was gekropen en pardoes de 2-1 op het bord had gezet. Gelukkig geen hachelijke momenten meer voor het doel van Van Gassel en dus blijft de dikverdiende 2-1 overwinning staan!