TERUGBLIK: Helmond Sport – Excelsior (1-5)

Het was een treurig gezicht: de leegte en stilte in het SolarUnie Stadion. Wat een evenzo triest gezicht is: de reservebank van Helmond Sport. Daar was namelijk vandaag maar plaats voor 5 spelers, waarvan 2 keepers. De Helmondse ziekenboeg is aardig vol en dat zag je vandaag terug. Een gelaten Helmond Sport kreeg vandaag hard op de flikker van Excelsior, dat aan de hand van Thijs Dallinga met enig machtsvertoon met een 1-5 overwinning huiswaarts keerde.
We mogen dus wederom van Den Haag niet meer naar ons cluppie komen kijken. Zonder gelijk een politieke discussie te beginnen: daar balen we allemaal net zo hard van. Gelukkig bestaat er nog zoiets als ESPN. Jullie weten wel, dat fantastische bolwerk dat pretendeert ‘voor de fans’ te zijn. Diezelfde club waar Rond de Toss zelfs een paginagrote advertentie in MOET zetten, met de tekst: Helmond Sport kijk je op ESPN.
Dit fantastische bedrijf streamt altijd alle wedstrijden (zo is te zien in Veronica Inside waar ze vrijdagavond altijd naar ESPN schakelen), maar vertikt het dus om die via de ESPN-player beschikbaar te stellen voor haar abonnees. Maar goed, daar betaal je dan ook €20,- per maand voor, om jouw club niet in actie te kunnen zien als je van hen afhankelijk bent om wat mee te krijgen van de wedstrijd.

Goed genoeg over deze verrijking voor Nederland voetballand. Door naar het voetbal, want daar zaten ook de nodige haken en ogen aan. Toegegeven, dan zat het ook tegen dat de eerste de beste mogelijkheid van Excelsior binnen viel: een vrije trap van Baas kon eenvoudig door Horemans binnengewerkt worden en zo stond Excelsior na amper vijf minuten al voor.
Nog voor de eerste helft van de eerste helft verstreken was, had Excelsior de voorprong verdubbeld. Reuven Niemeijer kreeg de bal via een Helmonds been mee en stond zo ineens voor Mike Havekotte, die hij wederom in de korte hoek wist te kloppen.
Excelsior was vooral na de 0-2 heer en meester en kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid om de definitieve nekslag nog voor rust toe te dienen: een voorzet van Niemeijer werd vanaf ‘n meter of 5 voor een lege goal naast geschoven, door notabene divisie-topscorer Dallinga.
Het enige wat Helmond Sport er tegenover kon zetten was een schot van Van Landschoot dat ruim over Van Gassel’s doel heen ging. Helmond Sport ging dus rusten met een 0-2 achterstand.
Direct na de rust leek Helmond Sport aan een comeback te denken. Zo leek Houttequiet binnen een paar minuten voor de aansluitingstreffer aangetekend te hebben, ware het niet dat zijn kopbal door Van Gassel en de lat over ging.
Dit waarschuwingsschot – dat vanuit Rotterdams perspectief een dubbele lading betreft vanavond – maakte Excelsior en dan met name Thijs Dallinga, wakker.
De doelpuntenmachine tekende ongeveer 10 minuten na rust op aangeven van Horemans voor de 0-3.
Even later was het diezelfde Dallinga die voor de 0-4 en zijn tweede tekende.
Helmond Sport deed nog wat terug via (wie anders dan) Jellert van Landschoot. Hij kreeg nogal wat ruimte om uit te halen op de rand van de zestien en dat deed hij dus succesvol.
Veel zou het niet uitmaken, zeker niet toen de Thijs Dallinga show verder ging: vlak voor tijd knalde hij na een prachtige assist verwoestend raak in de korte hoek.
Helmond Sport hunkert naar de winterstop. De ziekenboeg stroomt over, misschien dat de uitgevallen Jelle Goselink daar ook aan toegevoegd moet worden. In ieder geval wordt het voorlopig nog even afzien, met een loodzwaar programma voor de boeg.
NAC, Volendam, de Graafschap en Jong Ajax nog te gaan. We hopen maar het beste.