TERUGBLIK: Helmond Sport – ADO Den Haag (2-1)

??? ????? ?? ??? ?????????? ???? ??? ????? ??? ???? ??? ?? ?????? ??? ??? ??????. ?? ??? ????????? ??? ????????? ‘???????????’ ????? ??????? ????? ???? ?? ???????? ??? ???????? ??? ??? ??? ????. ?????????? ??? ??? ??? ????????????????? ?????????? ?????-????????? ???? ????????? ???? ??? ?-? ???????????.
Kunnen we al spreken van een ‘Tim Bakens-effect’? Dat is nog wat vroeg! Maar het Helmond Sport dat onder zijn leiding stond, verraste positief gisteren. Er werd geknokt voor elke centimeter en dat is iets wat we zeker de laatste weken niet meer zagen. Daarnaast een aantal kleine aanpassingen in de opstelling. Zo stonden zowel Kaars als Lorentzen in het centrum en dat wierp gelijk z’n vruchten af. Bakens zelf was de hele wedstrijd lekker fanatiek aan het coachen. Vuurdoop geslaagd wat ons betreft.

Voorafgaand aan de wedstrijd kon je nog stellen dat je ADO misschien wel op het verkeerde moment treft. De ploeg van Dirk Kuyt was bezig aan een aardige reeks, met winsten op NAC, Zwolle en Eindhoven. Toch straalde die ploeg weinig vertrouwen uit. Dat was bij Helmond Sport wel anders en dat had vooral te maken met het feit dat zij al snel een 1-0 voorsprong lieten noteren: Kaars won een sprintduel na een slechte terugspeelbal en kon zo Lorentzen een niet te missen kans bieden.
Het was ADO dat vlak na rust op gelijke hoogte kwam. Een afvallende bal werd door Hall omgetoverd tot doelpunt. Daarbij zagen zowel Lorentzen – die dat duel wel erg makkelijk verloor – als Havekotte – die een ogenschijnlijk houdbare bal doorliet – er niet heel goed uit.
Toch kwam deze klap op het oog niet zo hard aan, want Helmond Sport ging gelijk op zoek naar een nieuwe voorsprong. Daarvoor kreeg het in minuut 60 de ideale mogelijkheid. ADO doelman Wentges kwam uit bij een voorzet toen de innerlijke Alistair Overeem in hem naar boven kwam. Martijn Kaars – in dit geval even Badr Hari – kreeg twee handschoenen tegen z’n hoofd en stortte ter aarde: strafschop!
Helaas maakte Wentges z’n fout goed door de pingel te pakken.
Het zou Kaars niet deren, want hij houdt het koppie omhoog en daar wordt hij vijf minuten later voor beloond. Chacon speelt Lorentzen in, die legt terug en op de rand van de zestien is het Kaars die binnen werkt. Wat misschien nog wel mooier was dan het doelpunt zelf? De manier waarop het gevierd werd. Kaars trok direct na z’n goal een sprint van 90 meter om z’n goal met vak O te vieren. Wat een ontzettende eindbaas ben je dan! Dat leverde ook nog onderstaande prachtplaat op.
Over eindbazen gesproken: Florke van den Eynden. De Belg – ook in donkere dagen toch al een van de uitblinkers – speelde een gruwelijk goede wedstrijd. Bij thuiskomst bleek dat hij niet alleen z’n portemonnee, sleutels en telefoon in z’n broekzak had, maar ook nog een roestige rooie Haagse spits.