TERUGBLIK: Excelsior – Helmond Sport (0-3)

Helmond Sport heeft vandaag uitstekende zaken gedaan in Rotterdam tegen Excelsior. De erg zwak spelende thuisploeg kreeg vandaag een rechtse directe op de kin van Helmond Sport, dat Excelsior op een ‘jantje’ trakteerde.
Door deze overwinning start Helmond Sport de vierde periode perfect: zes punten uit twee wedstrijden. Je mag er eigenlijk nog niet over spreken, zeer zeker niet gezien het resterende speelschema, maar hoop doet leven!
De eerste helft was lang niet heel opwindend: Excelsior had het meeste balbezit en de meeste dreiging. Ondanks dat wist Excelsior niet veel kansen bij elkaar te ballen. De beste kans was voor Joël Zwarts, die vanaf rechts naar binnen was gekomen en met links hard op doel schoot.
Helmond Sport toonde zich pas tegen het einde van de eerste helft. Een schot van Loukili vanuit de tweede lijn ging ternauwernood naast. Even later was Vereijken – eveneens met een schot uit de tweede lijn – nog het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn lage harde schuiver spatte uiteen op de binnenkant van de paal. Duijvestijn zou ook nog een kans krijgen, maar zijn inzet was binnen het bereik van Excelsior doelman Damen. Gescoord werd er dus niet en dus gingen we met de brilstand aan de thee.

In de tweede helft leek Excelsior er een tandje bovenop te gooien. Leek, want de eerste beste mogelijkheid voor Helmond Sport leverde een goal op. Van Keilegom combineerde met Reith, laatstgenoemde legde terug en de mee naar voren geslopen Dean van der Sluijs kon met een harde uithaal de 0-1 op het bord zetten.
Die 0-1 kwam blijkbaar hard aan bij Excelsior. De Rotterdammers straalden geen greintje vertrouwen meer uit en er lukte dan ook weinig meer bij de thuisploeg. De beste kansen bleven ook na de 0-1 voor Helmond Sport, waarvan Loukili de grootste liet noteren.
Net als in de eerste helft was het slot daarvan het leukst. Excelsior had Sander Fischer (van origine een verdediger) als stormram gebracht en hij stond koud in het veld toen hij de 1-1 op z’n schoen had. Van Gassel was wederom een sta in de weg en zo hield hij zijn doel schoon. Enkele minuten later was het de eveneens ingevallen Orhan Dzepar die dicht bij de definitieve nekslag was, maar zijn inzet raakte de paal.
Het golfde de laatste minuten alle kanten op en hoe vaak gebeurde het al dit seizoen dat Helmond Sport dan in de laatste minuten nog punten verspeelde. Vandaag was alles anders: Excelsior zette alles op alles om nog een uiterst onterecht punt binnen te harken. Helmond Sport hield zich goed staande en kon uit een vuurpijl naar voren via Jordy Thomassen voor de beslissing zorgen. De spits schermde de bal goed af en verschalkte de Excelsior-doelman met een lob.
De koek was nog niet op voor Helmond Sport, want Arno van Keilegom strooide nog wat extra zout in de wonden. Op de rand van de zestien haalde de Belg – waarvan vermoed wordt dat hij binnenkort een contract gaat tekenen bij onze club – hard uit en via de binnenkant van de paal plofte de bal binnen.