TERUGBLIK: Helmond Sport – Cambuur Leeuwarden (1-5)

Helmond Sport heeft dit seizoen voor het eerst een serieuze tik gekregen. Na een prima eerste helft – waarin Helmond nog op voorsprong stond – stortte het totaal in, in de tweede helft. Goude wissel Jamie Jacobs zorgde persoonlijk voor de ommekeer bij de Friezen. Grootste boosdoener? met de verkeerde instelling de tweede helft beginnen. Vanaf de eerste seconde oogde het alsof Helmond Sport zei: ‘kom maar op Cambuur’. Daarmee speel je de Friezen nou net in de kaart en dan loop je tegen dit soort uitslagen aan.
Niet Wil Boesen, maar stand-in Louis Coolen koos vanavond voor dezelfde elf die in Almere nog hun meerdere moesten erkennen. Dat betekende een plek op de bank voor Goselink. De Turks-Duitse verdediger Cetin zat nog niet bij de selectie.

In de eerste helft zagen we precies waarom Helmond Sport zo moeilijk scoort: aan de bal is het bij vlagen uitstekend, maar het ontbreekt Helmond Sport aan kalmte en precisie in het afronden.
Cambuur was – in tegenstelling tot wat we gewend zijn – ongekend slordig aan de bal. De ogenschijnlijk meest eenvoudige dingen gingen fout. De ploeg uit Leeuwarden kon in de eerste helft geen moment laten zien waarom zij vorig seizoen op het kampioenschap af leken te stevenen.
De beste kansen in de eerste helft waren zonder meer voor Helmond Sport.
Na enkele minuten probeerde Loukili het eens van afstand. Aan de andere kant probeerde Cambuur-middenvelder Breij het uit een onmogelijke hoek. Naarmate de eerste helft vorderde kreeg Helmond Sport wat betere kansen (vooral uit de omschakeling. een lange peer van Van Hoorenbeeck belandde bij Thomassen, maar de spits schoot wild over.
Niet veel later was het ook Reith die de bal wild over het doel heen schoot na een snelle omschakeling.
Vlak voor rust kreeg Helmond Sport loon naar werken voor een degelijke eerste helft. Een hoekschop van Loukili werd door Alec van Hoorenbeeck – die keurig conform de Corona maatregelen op anderhalve meter gedekt werd – binnen getikt.
Onder de klanken van het We Are Helmond anthem – wat tevens de nieuwe goaltune is – genoot men van de 1-0 voorsprong, die ook de ruststand zou betekenen.

Na rust had Helmond Sport de grootste moeite met de bal in de ploeg houden. Het duurde dan ook niet lang voordat Cambuur de gelijkmaker op het bord had staan. Mac-Intosh had een knoertharde inspeelbal die door Paulissen klaar werd gelegd voor Jacobs, die niet faalde. Nog geen twee minuten later werd het via diezelfde Jacobs ook 1-2 en dus kon Helmond Sport weer helemaal opnieuw beginnen.
Helmond Sport probeerde de rug wel weer te rechten, maar kwam simpelweg niet meer in het spel voor. Halverwege de tweede helft besliste Cambuur de wedstrijd. Issa Kallon kon over links een actie beginnen en mede door het niet ingrijpen van Van Keilegom kon hij die actie ook afronden en de 1-3 op het bord zetten.
De sluizen gingen volledig open achterin bij Helmond Sport toen enkele minuten later ook Robert Muhren zijn goal mee mocht pikken. Een voorzet van Jacobs kon simpel binnen gewerkt worden door de naar de eerste paal gelopen spits.
De koek was nog niet op voor Cambuur. De ingevallen Korte kon Paulissen in de zestien aanspelen. Bosiers greep amper in en dus kon Paulissen draaien en scoren.
Het was de laatste twintig minuten ook vooral te danken aan het slordig omspringen met de kansen aan de kant van Cambuur, want de 1-5 einduitslag had zonder meer veel hoger uit kunnen vallen.
Het zal voor een gedeelte de klasse van Cambuur zijn die voor deze ommekeer gezorgd, maar Helmond Sport moet deze nederlaag vooral naar zichzelf kijken.
In de tweede helft geen enkele intentie getoond om te willen voetballen en daarmee heeft Helmond Sport hoogstpersoonlijk de ommekeer van deze wedstrijd ingeluid.
Dat zal en moet anders volgende week tegen FC Den Bosch.
Als die wedstrijd door kan gaan tenminste.