TERUGBLIK: NAC- Helmond Sport (3-2)

Als je als Helmond Sport zijnde in een sportief dipje zit en je dan nota bene naar NAC toe moet, dat vandaag de periode kon pakken, dan kunnen wij als supporters maar één ding doen: de mannen een extra steuntje in de rug geven. De boys van North Side Vak O verzamelden zich om de spelers net dat kleine beetje extra motivatie te geven om de graszoden op het toch al slechte veld er nog maar eens uit te lopen.
In de opstelling van Helmond Sport mochten we Guus Joppen en Lance Duijvestijn (gelukkig) weer verwelkomen. Dat ging ten koste van de geschorste Orhan Dzepar en ten koste van Gaetan Bosiers, die weer genoegen moest nemen met een plekje op de bank.
Bij NAC waren de nodige niet noodgedwongen wisselingen doorgevoerd. Rutten en Malone werden aan de kant gehouden, omdat beide heren op scherp stonden en NAC-trainer Maurice Steijn de wedstrijd tegen FC Volendam aankomende week belangrijker vindt.
De wedstrijd begon voor Helmond Sport fantastisch. Van der Sluijs probeerde Loukili met een steekpass te bereiken. Dat mislukte, maar dankzij miscommunicatie tussen Schouten en Olij, kon Loukili alsnog binnentikken: 0-1.

In de eerste helft lukte niet veel – zoniet niks – bij NAC. Helmond Sport had dan ook weinig te vrezen van de ploeg die vanavond ‘gewoon’ de periode zou kunnen pakken. Ondanks dat kwam Helmond Sport na ruim een half uur goed weg: een voorzet van Schouten werd door Bilate tegen de onderkant van de lat gekopt. Het had er alle schijn van dat de bal de lijn wel degelijk volledig gepasseerd had, maar ondanks dat gaven zowel de scheids- als grensrechter aan dat er gewoon doorgespeeld moest worden.
De laatste kans van de eerste helft zou voor Sander Vereijken zijn, maar hij kon vanaf rechts Nick Olij niet verschalken, ook niet in tweede instantie en dus bleef de terechte 0-1 ruststand staan.
Ondanks de achterstand van NAC, was er nog voldoende perspectief voor hen, omdat zowel De Graafschap als Cambuur ook niet op voorsprong stonden. NAC wisselde liefst drie keer aan het begin van de tweede helft en dat sorteerde direct effect: een voorzet vanaf links kon door Lex Immers binnen gegleden worden en zo stond NAC weer op gelijke hoogte.
Waar je zou verwachten dat een tot op het bot gemotiveerd NAC er nu even overheen zou walsen, was het omgekeerde waar: Helmond Sport gooide de schroom van zich af en voetbalde ‘gewoon’ verder. Dat sorteerde al snel effect, want na een totaal onnodig weggegeven corner door Thom Haye kon uiteindelijk Arno van Keilegom de bal op de rand van de zestien de kruising in hengsten. Toegegeven, daar zat wat fortuin bij, want de bal werd nog door Immers getoucheerd, maar wat plofte de bal heerlijk de haak in en dus stond Helmond Sport weer op voorsprong.
Halverwege de tweede helft was het toch weer NAC dat out of the blue weer langszij kwam. Na een lange bal van Malone – die enkele seconden daarvoor nog met z’n armen aangaf dat hij de bal nergens kwijt kon – kon Bilate een op een met Van Gassel simpel gelijkmaken.
Het ging echt van hot naar her in deze wedstrijd. NAC had de 2-2 nog niet gevierd of Jordy Thomassen had met een heel subtiel stiftje bijna de 2-3 op het bord gezet. De vingertoppen van Nick Olij en de bovenkant van de lat voorkwamen echter een derde Helmonds feestje in Breda. Uit de corner die daaruit kwam was Van Hoorenbeeck ook nog dicht bij de 2-3, maar zijn kopbal ging voorlangs.
NAC maakte geen enkele aanspraak op de overwinning meer na de 2-2. Het ‘slotoffensief’ van NAC bestond voornamelijk uit appèleren voor hands, maar toch viel diep – heel diep – in blessuretijd de 3-2 voor NAC. Bilate kon wegdraaien bij Van Hoorenbeeck en zo de 3-2 nog binnen schieten. Tegen alle verhoudingen in.. Ongekend zuur.