TERUGBLIK: FC Dordrecht – Helmond Sport (2-1)

Nee, dit was niet de wedstrijd van Helmond Sport. In deze divisie kan echt iedereen van iedereen winnen en dat bleek wel uit het feit dat bodemploeg Dordrecht ervoor zorgt dat Helmond Sport met lege handen weer richting Brabant gestuurd wordt.
In een draak van een wedstrijd was Dordrecht simpelweg beter. Een complete off-day mag je wel stellen en dan mag Helmond Sport met een 2-1 nederlaag nog niet klagen, want als Dordrecht de kansen goed uitgespeeld had, was de nederlaag forser geweest.
In de opstelling drie wijzigingen ten opzichte van afgelopen dinsdag tegen Jong PSV. Enerzijds keerde Boyd Reith terug van een wedstrijd schorsing. Daar stond tegenover dat Joppen en Vereijken niet inzetbaar waren deze wedstrijd. Joppen kampt met een lichte liesblessure, daar waar Vereijken één wedstrijd moet brommen vanwege zijn vijfde gele kaart. Dzepar verving Joppen centraal achterin en Bosiers nam logischerwijs de plek van Vereijken over.
Afgelopen dinsdag was het nog Jeff Stans die de geblesseerde Joppen verving, maar Boessen had er voor vandaag gekozen om De Bie op ‘zes’ te laten staan.

Net als in Helmond was de beginfase van de wedstrijd voor FC Dordrecht. Feyenoord huurling Bannis had namens Dordrecht al twee kansen laten noteren in de eerste 10 minuten. De eerste poging leverde een knappe redding op van Van Gassel en de tweede poging ging naast het doel.
Na het eerste sterke kwartier kwam Helmond Sport wat meer in het spel. Dit zorgde wel voor dreiging maar niet echt voor kansen. De schoten die gelost werden op het Dordtse doel, gingen vooral ver over en naast.
De laatste kans van de eerste helft – tevens de grootste – was nog voor FC Dordrecht. Ugur had Bannis weggestoken. Van Gassel had wederom een klasse redding in huis en aanvoerder Van Hoorenbeeck kon ternauwernood voorkomen dat Musaba de bal voor een lege goal in kon tikken. Zo bleef een late deceptie bespaard en wordt een toch matige eerste helft afgesloten met de zogenaamde ‘brilstand’.
Na de rust zagen we eigenlijk hetzelfde spelbeeld als voor rust: Dordrecht was aan het begin van de helft de betere partij. Na een paar minuten werd Helmond Sport al eens gewaarschuwd, toen leek een schot vanuit de tweede lijn een gemakkelijke prooi voor Van Gassel, maar via zijn vingertoppen kwam de bal nog tegen de binnenkant van de paal.
Niet veel later kreeg Dordrecht waar het recht op had, namelijk de voorsprong.
Loukili liep wel met z’n man mee, maar gaf geen enkele druk op de bal. Die bal werd voorgezet en via de handen van Van Gassel rolde de bal de hoek in. Van Gassel zag er ook bij deze goal niet lekker uit.
Halverwege de tweede helft bouwde Dordrecht de voorsprong zelfs uit. Na een mislukte combinatie tussen Duijvestijn en Goselink kon Dordrecht er razendsnel uit. Helmond Sport was telkens een stap te laat, dat gold in laatste instantie ook voor Van Gassel en dus kon Musaba de bal simpel over hem heen chippen.
Over en sluiten leek het dus. Dordrecht verzuimde na de 2-0 om de 3e, 4e en misschien wel 5e te maken en dat zou de ploeg aan de Krommedijk nog wel eens lelijk op kunnen breken, want uit het niets had Jordy Thomassen met een prachtig schot van een meter of 20 de aansluitingstreffer op het bord gezet.
Het was diezelfde Thomassen die enkele minuten na zijn goal ook de gelijkmaker op de kop had. Een voorzet vanaf links werd bij de tweede paal fantastisch tegendraads ingekopt, maar de poging van de Bosschenaar raakte de lat.
Het zou ook de laatste echte kans zijn op een doelpunt en dus wordt – geheel terecht – met 2-1 verloren van Dordrecht.
Het verval met de wedstrijd tegen Almere City was tegen Jong PSV al zichtbaar, maar werd vandaag nog een stukje erger en dat kan je niet gebruiken in de wetenschap dat de aankomende weken voornamelijk clashes tegen ploegen uit ‘t linker rijtje op het programma staan.