TERUGBLIK: De Graafschap – Helmond Sport

Als de recente geschiedenis ons iets heeft geleerd, dan is het om niet te veel waarde te hechten aan oefenwedstrijden. Daar wil Helmond Sport nog weleens sprankelen, om daarna voor het echie vrijwel niets te laten zien.

Maar anderzijds: een beetje positiviteit kunnen we wel gebruiken. En dat is toch wat beklijft na de oefenwedstrijd uit tegen De Graafschap zaterdagmiddag. Die ging weliswaar met 3-1 verloren, maar de nederlaag verdient een hoop nuances. Alleen al het feit dat De Graafschap zijn selectie aardig op orde heeft, terwijl Helmond Sport het op de bank met slechts drie veldspelers moet doen, scheelt een slok op een borrel. Noodgedwongen staan daardoor middenvelders in de verdediging en aanvallers op het middenveld. En toch deed Helmond Sport niet onder voor de Superboeren. Althans niet tot het laatste kwartier.

Natuurlijk, aan het einde van de rit gaf het kwaliteitsverschil de doorslag. Maar zeker in de beginfase oogde Helmond Sport fris, energiek en gretig, met bij vlagen prima combinatievoetbal bovendien. Daarbij sprong Karim Loukili opnieuw het meest in het oog. De club hoopt zo snel mogelijk met de proefspeler tot een akkoord te komen en het laat zich wel raden waarom. De Nederlander met Marokkaanse roots is technisch begaafd, dreigend en opvallend gretig. Zeker aan dat laatste ontbrak het in de laatste jaren nogal eens bij Helmond Sport. Met een degelijke Dean van der Sluijs achter hem kan Loukili mede een prima linkerflank gaan vormen.

Ook positief zijn de bijdrages van Stans en Dzepar. Stans heeft natuurlijk wat goed te maken na een belabberd eerste seizoen in Helmondse dienst. Maar de Vlaardinger oogt stukken fitter én feller. Ook coachte hij vandaag actief en daarmee laat hij zijn ervaring spreken. Joppen droeg weliswaar de aanvoerdersband, maar wat ons betreft gaat die standaard om Stans zijn arm. Ook omdat Joppen centraal achterin nog geen al te beste indruk weet te maken.
Dat doet zijn compagnon Dzepar overigens wel. Waar Joppen veel ballen inleverde – zowel lange halen als korte passes – strooide Dzepar zeker in de eerste helft met mooie openingen. En ook verdedigend stond de van origine middenvelder stukken beter dan de Eindhovenaar. Dzepar als vaste centrale verdediger is wat ons betreft daarom het overwegen waard.

Sander Vereijken en Juul Respen moesten het vandaag vanaf het middenveld laten zien. Dat ging zeker Respen bij vlagen goed af, maar beide jonge spelers lijken in de aanval toch het beste tot hun recht te komen. Maar goed, overmacht dus, vanwege simpelweg een gebrek aan spelers.

Nog zo’n speler die net als Loukili dicht tegen een contract aan zit, Lance Duijvestijn, mag na vandaag al met al tevreden zijn. Speelde niet slecht, schoot beheerst een pingel binnen, maar frommelde daarna achterin waardoor De Graafschap op gelijke hoogte kon komen. Duijvestijn is pas 21 jaar oud en heeft mogelijk potentie, maar zal anderzijds flink aan de bak moeten om zich tot een heuse meerwaarde te bewijzen. Maar krijgt ie een contract, dan valt daar zeker wat voor te zeggen.

Zo heeft Helmond Sport ‘genoeg om op voort te borduren’. Versterkingen zijn broodnodig, eigenlijk in iedere linie, maar als geheel staat het nu al niet slecht. Een extra rechtsback, centrale verdediger, flankspeler én middenvelder (Swinnen misschien te vroeg laten gaan?) zijn nodig, maar weet het scoutingsteam creatief met de beperkte middelen om te gaan, dan mogen we onszelf ondanks de financiële malaise wellicht toch nog op een mooi seizoen verheugen.

Of hechten we daarmee te veel waarde aan oefenwedstrijden?