Helmond Sport Herinnering #3: ? DEURNE-LADS?

Dat niet alle Helmond Sport-supporters van oringine uit Helmond komen, staat als een paal boven water.
Groepen uit Lierop, Someren en zelfs Hegelsom vinden regelmatig de weg naar de Braak. Naast deze drie dorpen, was er ook een groep uit Deurne die eigenlijk altijd op de Braak te vinden was.

Deurne-lad en supporter van (bijna) het eerste uur Jan van der Putten neemt jullie mee in hoe deze Deurne-Lads de gang naar de Braak vonden. Ik beloof je: het is het lezen waard!

????

Deurne Lads

Ik ben benaderd door ‘We are Helmond’ om iets over de Deurnese inbreng te schrijven. De roemruchte Deurnegroep. Vanuit mijn gezichtsveld – mijn perspectief – wilde ik dat wel doen. Ik heb navraag gedaan om zo zuiver mogelijk deze bijdrage te kunnen schrijven.
Ik denk dat ik rond 1979 voor het eerst bij Helmond Sport kwam. Ik woonde in Deurne. Waarom dan Helmond Sport? Waar anderen voor Ajax, Feyenoord en PSV waren, werd ik Helmond Sport-fan. Ik kende niemand in Deurne die voor Helmond Sport was. Helmond was “not done”.

Als 14-jarige reed ik op mijn fietsje naar Helmond Sport vanuit Deurne. Bij guur weer ging ik met de trein. In het begin gingen er in wisselende samenstelling wel eens wat vrienden van me mee. Al gauw kwamen we op de AA-Side uit. Daar was immers de sfeer. We voelden ons niet direct welkom. In mijn beleving wilde men geen pottenkijkers op de AA-Side. Ook trubbel gehad met leden van de AA-Side. Mijn Deurnese vrienden haakten af, ik niet. Ik kwam later in contact met een paar andere Deurnenaren. In Deurne voelde ik me verantwoordelijk voor de Helmond-PR. HS-graffiti op vele plaatsen in Deurne. Het transformatorhuisje bij het Esso tankstation Zandbos vooraan in Deurne is meer dan 10 jaar voorzien geweest van het metersgrote HS logo met de tekst VAK AA. Wat was het heerlijk om het oude logo te kalken.

Vanuit mijn beleving werden we op een bepaald moment geaccepteerd omdat we voortaan altijd kwamen. Uit en thuis. Wat hebben we mooie trips meegemaakt. Veel uitwedstrijden ook met de trein. Dat kon toen nog. Een week eerder werd dan al afgesproken hoe laat we op Helmond Centraal moesten staan. Er werden zelfs pamfletten opgehangen met de verzameltijden. Er waren toen namelijk nog geen gsm’s en Whatsapp-groepen. In die tijd waren er geen combi’s voor supporters van Helmond Sport. Als je met PSV, Feyenoord of Ajax naar uitwedstrijden ging wist je wel dat je door de politie opgevangen werd. Maar dat gold niet voor de Helmond Sport-fan. Het was dan regelmatig weer spannend om ergens aan te komen, niet wetende hoe het met je zou aflopen. Met een georganiseerde busreis gebeurde er niet veel, maar als je met de trein of auto ging, was het regelmatig een risico. Ondanks het niet dragen van supportersattributen zagen ze dat je van een andere club was. Andersom was dat natuurlijk ook zo.

Deurnegroep:
Op een gegeven moment werd de groep uit Deurne groter naarmate het om risicowedstrijden ging. Hoe groter de risicowedstrijd hoe groter de groep. In de trein van Deurne naar Helmond begon het gedonder al. Er zaten “knettergekke” lui tussen. Vanuit Helmond Centraal moesten we nog naar de Braak lopen. Ook onderweg ging het dan wel eens mis. Zeker als er dan ook een trein met uitsupporters net binnen was gekomen. Er gebeurde dan van alles. FC Den Haag of niet, met het grootste gemak sneuvelden de busramen van de bussen met de supporters die voorbij kwamen. Ik zelf als rustige jongen dacht dan “shit dit is wel FC Den Haag” maar Deurne maalde er niet om. Schijt aan alles en iedereen.

De Deurnegroep was ondermeer bij VVV uit, Den Bosch uit, Den Bosch thuis (Braveheart in de sneeuw zoals de Vender het al eens noemde), RBC uit, Graafschap uit, Heerenveen (beker) uit, Ajax (beker) uit, Vitesse (beker) thuis. Dat zijn toevallig of niet de wedstrijden waar het dan wel eens behoorlijk mis ging voor, tijdens en na de wedstrijden. RBC Roosendaal uit met ME-begeleiding in de trein terug tot aan Deurne aan toe met aanhoudingen aan Deurnese kant. Ook een keer achter Hagenezen aangegaan op NS station Helmond. Heerenveen uit 30 man uit Deurne in de bus. In de bus voorin zaten Helmonders. Eentje maakte een opmerking dat iemand Deurne schreeuwde. Totdat meer dan de helft opstond om aan te geven dat bijna iedereen uit Deurne kwam. Zoals wel vaker in de bussen die alcoholvrij moesten zijn werd er die dag veel alcohol binnengesmokkeld via de nooduitgang. Genoeg voor de heen- en terugreis.

Deurne was tegen Den Bosch ook op het trainingsveld om het gevecht met Den Bosch aan te gaan in de sneeuw. Dat was de avond dat er zelfs een lawinepijl werd afgeschoten op de Bakelsedijk. Een uur na de wedstrijd konden de bussen van Den Bosch de stad Helmond nog steeds niet verlaten. Dat was het moment dat de lokale driehoek besloot dat het anders moest. Het hele veiligheidsbeleid ging op de schop en werd behoorlijk aangescherpt. Ook tegen Vitesse was Deurne aanwezig bij de schermutselingen op de Bakelsedijk. De ME deelde rake klappen uit.
Fortuna uit met grote groep Helmond/Deurne in centrum Sittard. Iemand had het telefoonnummer van een lid van de harde kern van Fortuna (Genk) waardoor beide partijen bij elkaar kwamen. Er ontstond een korte hevige vechtpartij.

Zou haast de memorabele dag in maart 1998 in Alkmaar vergeten. Twee wilde bussen met Helmonders en een mannetje of wat uit Deurne. Dit was me de groep wel die dag. Een Alkmaarse aanval, waarbij de stoelen over en weer door de lucht vlogen werd in het centrum afgeslagen. AZ droop af. Duurde niet lang of de ME sloot het beroemde toeristische Waagplein hermetisch af. De toon was gezet. Begin van de avond met de hele groep de tocht door de historische stad naar het stadion. Ging vlakbij het stadion helemaal mis, AZ’ers kwamen voor de tweede aanval van de dag uit het bos bij de Alkmaarderhout om Helmond aan te vallen maar toen vloog Helmond op hen af. AZ was wederom kansloos. Enkele Deurnenaren zijn die avond opgepakt. De enige aangehouden AZ supporter van die avond was toevallig iemand die ik goed kende. Die dag waren we vijanden maar een dag later konden we weer luchtig over die zaterdag praten.

Een paar maanden later toen ik weer eens in Noord-Holland was, had ik mezelf uitgenodigd in de Alkmaarderhout. Ik liep door het lege stadion en kwam ook op de Ben Side tribune, wat schetste mijn verbazing: tussen alle teksten die gekalkt waren op de muren stonden ook vele teksten over Helmond, zoals “fuck Helmond”, “we hate Helmond.” Het bezoek aan Alkmaar had daar dus indruk gemaakt.

Bij de crematie van de Sender was ook een delegatie uit Deurne aanwezig. De Sender was een maat van de Deurne-Lads.
De Deurnegroep was en is grotendeels gelieerd aan Feyenoord, maar er zaten ook Ajacieden en PSV’ers tussen. Ging die groep op stap dan waren ze allen voor Helmond Sport maar ze kwamen niet alleen voor het voetbal.

Het bovenstaande is geschreven over de groep Deurne zoals ik het zag en zoals ik ben geïnformeerd. De Deurne-lads zijn vaak gekomen. Als ik het moet schatten hebben we het dan over tijdvak 1990 – 2003.
Sommigen Deurne-Lads zie ik nog steeds, anderen weer niet. Leuk de meesten een aantal jaar geleden weer gezien te hebben op een opnamedag van de film “The boys are back in Town” en later op de première-avond van die film. Een paar jaar geleden op een feestje in Deurne kwam ik ook weer een aantal van die mannen tegen. Als het over die tijd ging dan zag je de schitteringen van genot weer in de ogen.